Salaatti voikin olla epäterveellistä – mieti ennen kuin tilaat

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni voi pitää salaattia terveellisenä lounasvaihtoehtona miettimättä asiaa sen enempää. Jos listalla lukee salaatti, annoksen täytyy olla terveellinen ja hyvä vaihtoehto ainakin muihin lounasvaihtoehtoihin verrattuna. Näin ei kuitenkaan välttämättä aina ole.

Ravinto- ja terveyskolumnisti Tamar Haspel on perustellut Washington Post -lehdelle, minkä vuoksi salaatti on useimmiten huijausta. Salaattia tilatessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota salaattipohjaan ja kastikkeeseen, minkä lisäksi muutamia lisukkeita tulisi välttää jos haluaa pitää valintansa terveellisenä.

Monet ravintolat pitävät salaatin kustannukset alhaisina käyttämällä esimerkiksi romaine- tai jäävuorisalaattia salaattiannoksen pohjana. Vaaleat salaatit eivät kuitenkaan ole ravintorikkaita vaan sisältävät lähinnä vettä, joka ei pidä vatsaa kylläisenä. Kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota salaattipohjaan ja siihen, että se sisältäisi mahdollisimman paljon tummalehtisiä salaattilajikkeita.

Jos annoksen salaattipohja kuitenkin on jäävuorisalaattia eikä sitä pysty vaihtamaan, suurennuslasin alle tulee ottaa lisukkeet. Esimerkiksi caesar-salaatissa itse salaatin jälkeen jäljelle jäävät kana, krutongit, kastike ja parmesaanijuusto. Edellämainituista raaka-aineista terveelliseksi voi luokitella ainoastaan kanan.

Majoneesipohjaiset salaatinkastikkeet nostavat salaatin kalorimäärän helposti yli normaalin lämpimän aterian sisältämän energiamäärän. Majoneesit sisältävät myös paljon huonoja rasvoja, joten jos kastike on tarpeellinen se kannattaisi korvata hyvällä oliiviöljyllä, jota on kevyesti maustettu.