Ihmisten TripAdvisor – Peeplessa arvostellaan muita ihmisiä

Digi · Annika Kela

Kuukauden kuluttua julkaistavasta Peeple-älypuhelinsovelluksesta on noussut netissä kohu. Uudenlaisessa ilmaissovelluksessa nimittäin arvioidaan ihmisiä. Käyttäjät tekevät toisistaan arvosteluita ja antavat tähtiä eri ominaisuuksien perusteella.

Kahden kanadalaisnaisen ideoima sovellus on käytännössä ihmisten TripAdvisor. Ihmiset voivat arvioida sovelluksessa ystäviään, työkavereitaan ja jopa ex-kumppaneitaan. Peeplen luojat Julia Corday ja Nicole McCullough povaavat sovellukselle menestystä.

Daily Mail -lehden mukaan sovelluksessa ei voi arvioida ihmisiä, jotka eivät ole Peeplen käyttäjiä, eli kenestä tahansa ei voi tehdä arviota. Vain sovelluksen ladanneet ihmiset voivat käydä tekemässä arvosteluita.

Peeple-sovellus on saanut paljon kritiikkiä osakseen jo ennen sen julkaisupäivää. Sosiaalisessa mediassa sovellusta kritisoineet ovat sitä mieltä, ettei ihmisiä voi tai saa arvostella niin kuin lomakohteita tai ravintoloita.

Sen lisäksi negatiivisten arvosteluiden asiallisuuden valvominen on vaikeaa ja on sanomattakin selvää, että kaikki ihmisten saamat arvostelut eivät ole välttämättä heidän mieleensä. Tuleeko Peeple-sovelluksesta hitti vai huti, se selviää seuraavien kuukausien aikana.