Tutkimus: Vain viikonloppuisin treenaaville sama hyöty!

Fitness Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni itsestään huolehtiva kiireinen aikuinen toivoisi, että vuorokaudessa riittäisi aikaa joka päivä myös pienelle treenille. Kaikkien kohdalla näin ei kuitenkaan ole, minkä vuoksi monet joutuvatkin jättämään liikuntasuorituksensa pelkästään viikonlopun varaan.

Osa pitkiä työpäiviä tekevistä aikuisista suorittaa koko viikon ajalta väliin jääneet treenit viikonloppuna. Nyt heidän onnekseen uuden tutkimuksen myötä on huomattu, että se saattaa riittää aivan yhtä hyvin kuin se, että he liikkuisivat joka päivä.

Moni voi ajatella, että treenaamisella ei ole terveydelle merkittäviä hyötyjä jos treeni ei ole säännöllistä. Tutkimus todistaa kuitenkin toisin. New York Daily News -uutiset kertovat tutkimuksesta, jossa seurattiin 63.591 aikuista. Kävi ilmi, että viikolla vapaa-aikanaan passiiviset, mutta viikonloppuisin treenaavat aikuiset olivat paljon terveempiä viikonloppuisin lepääviin aikuisiin verrattuna.

Tutkimuksessa viikolla pitkiä työpäiviä ja viikonloppuisin tehokkaita treenejä tekeviä aikuisia kutsuttiin viikonloppuviikingeiksi. He eivät ehtineet tehdä kuin kaksi treeniä viikossa, mutta tekivät aina treenatessaan yhden kerran aikana joko 75 minuuttia kovasykkeistä tai 150 minuuttia matalasykkeistä treeniä. Kaksi treenikertaa viikossa vähensi aikuisilla ihmisillä kohtalokkaan syövän riskiä 18 prosenttia ja sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 40 prosenttia.