Poliisi testasi yskänlääkettä puhalluskokeessa – heti rajut lukemat!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Viranomaiset ovat varmasti kuulleet kaikki mahdolliset selitykset alkometrin näyttäessä liikaa promilleja ajoneuvojen kuljettajille. Joku syyttää olutpaneroitua kalaa, toinen kurkkukarkkia ja kolmas syntymähumalaa. Poliisitubessa testattiin, värähtääkö alkometrin viisari esimerkiksi yskänlääkkeestä.

Poliisin videokanava Poliisitubessa testataan urbaaneja legendoja eri aineiden päihdytysvaikutuksista. Kymmenen vuotta poliisina työskennellyt Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Seppo Ijäs testaa, vaikuttavatko Resilar tai Silotoc-yskänlääkkeet promillelukemiin. Sokerina pohjalla testiin pääsee rommia sisältävä Da-Capo -suklaapatukka.

Youtube

Noin viisi millilitraa Resilaria nostaa puhallustestin lukeman yhteen promilleen välittömästi yskänlääkkeen nauttimisen jälkeen. Sama määrä Silotocia nostaa promillelukemia maltillisemmin, mutta silti tulos ylittää rattijuopumuksen rajan 0,54 promillella. Promillemäärät nousevat yskänlääkkeistä lähinnä siksi, että niissä oleva alkoholi ei ole vielä poistunut suusta.

Puoliksi syöty Da-Capo -suklaapatukka nostaa yllättäen promillelukemia Silotocia ripeämpään tahtiin. Tässäkin tapauksessa pelkästään suklaan voimalla 0,8 promillen lukemat puhaltava autonkuljettaja antaisi hetken kuluttua todennäköisesti nollatuloksen verikokeesta tai tarkkuusalkometristä.

– Kyllä nämä kaikki vaikuttavat puhalluskokeen tulokseen, mutta suun puhdistuksen jälkeen alkoholi poistuu suusta ja lukemat ovat sitä mitä kuuluukin olla, eli nolla, Ijäs summaa.