Avioerojuristi neuvoo onnelliseen parisuhteeseen – voiko näin yksinkertaiset asiat unohtua?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ensin he tapaavat toisensa. Sitten he ihastuvat, rakastuvat ja oppivat elämään yhdessä. Joskus he saattavat mennä naimisiin ja perustaa perheen. Silti puolet pariskunnista päätyy avioeroon.

Newyorkilainen avioerojuristi Cari Rincker tietää, että avioliitto kestää yleensä perinteisiä arvoja kunnioittamalla. Puoliso on se sama ihminen kuin ensimmäisen kerran tavatessa, vaikkakin elämäntilanteet ja ympäristö ovat voineet muuttua. Avioerojen kanssa päivittäin työskentelevä lakimies kertoo PureWowille, että kaiken lähtökohtana on avoimuus ja rehellisyys.

Jokaisessa avioerossa tapellaan raha-asioista. Siksi pariskuntien tulisikin olla äärimmäisen rehellisiä taloudestaan ja keskustella avoimesti raha-asioista tai ongelmista. Toista osapuolta kunnioittamalla lujittaa suhdetta muotoon, joka kestää kivikkoisemmankin matkan. Etenkin isoissa elämänmuutoksissa kumppaniin tukeutuminen saattaa olla kantava voima, joten pariskuntien tulee tukea toisiaan, PureWow muistuttaa.

Jos ja kun avioliittoon tulee ongelmia, kannattaa apua hakea varhaisessa vaiheessa ammattilaisten luota. Parisuhdeterapeutit ovat nähneet kaiken avioeroihin liittyen, eikä heidän luonaan tarvitse ujostella. Apua on paras hakea silloin, kun ongelmat ovat vielä korjattavissa. Vaikka liitoissa kasvetaan erilleen, tulisi osapuolten muistaa olevansa samassa tiimissä. He ovat uniitti, jonka hyvinvointia voi hoitaa romantiikalla ja erotiikalla.

Yksi avioliittojen ongelmista on kuuntelun ja aktiivisen läsnäolon puuttuminen. On eri asia olla paikalla kuin kiinnittää aidosti huomiota kumppanin tarpeisiin tai kuunnella häntä. Yksinkertaisimmillaan parisuhteen hyvinvointi lähtee liikkeelle niistä pienistä ja arkisista asioista. Kumppania tulee muistaa ja arvostaa muulloinkin kuin ystävänpäivänä. Lähetä hänelle nyt heti viesti: ”Minä rakastan sinua!”.