Gene Simmons vaatii yksinoikeutta pirunsarvi-käsimerkkiin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Niin kutsuttu pirunsarvimerkki on tullut tutuksi kaikille raskaan musiikin parissa aikaa viettäneille. Merkki on ollut yleisessä käytössä rock- ja hevimusiikin fanien keskuudessa ainakin 1970-luvulta lähtien.

Nyt Kiss-yhtyeen laulaja-basisti ja liikemies Gene Simmons haluaa kuitenkin The Hollywood Reporterin mukaan tunnetun käsimerkin yksinoikeuden itselleen viihdealalla. Simmonsin hakemuksen mukaan hän käytti käsimerkkiä ensimmäisen kerran 14. marraskuuta 1974 Kissin Hotter Than Hell -kiertueella.

Tavaramerkkihakemuksessa on liitteenä kuva Simmonsin käsimerkistä. Se eroaa hieman yleisemmin käytössä olevasta ”hevimerkin” muodosta, jossa peukalo ei ole esillä. Patentin läpimeno ei kuitenkaan ole vielä tässä vaiheessa varmaa, sillä patentti- ja tavaramerkkitoimiston täytyy ensin sevittää onko kyseinen merkki liian yleinen ollakseen yhdistetty Kiss-rokkariin.

Samanlainen käsimerkki on kuitenkin nähty muun muassa John Lennonin tekemänä vuoden 1966 Yellow Submarine -singlen kannessa. Se muistuttaa myös vuonna 1966 luodun Hämähäkkimies-supersankarin usein tekemää käsielettä.

Gene Simmonsille hankaluuksia saattavat aiheuttaa myös merkin historialliset juuret. Välimeren maiden kulttuurissa sitä on käytetty perinteisesti kirouksien ehkäisemiseksi. Pirunsariva esiintymisissään 70-luvun lopulta saakka näyttänyt laulaja Ronnie James Dio onkin kertonut oppineensa eleen italialaiselta isoäidiltään.