Huolestuttavia tuloksia USA:sta: Teinit liikkuvat yhtä vähän kuin kuusikymppiset

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen kansallinen terveys- ja ravitsemustutkimuskeskus on on seurannut 12.500 ihmisen liikuntatottumuksia aktiivisuusrannekkeiden avulla. Tutkimukseen osallistui 6–84-vuotiaita amerikkalaisia. Tulokset ovat huolestuttavia.

Preventive Medicine -julkaisussa esitelty amerikkalaisten liikuntatottumuksia kartoittava tutkimus on karua luettavaa. Tulosten perusteella 19-vuotiaat amerikkalaisnuoret liikkuvat päivittäin yhtä vähän kuin 60-vuotiaat. Peräti 75 prosenttia maan nuorista liikkuu alle suositusten. Lisäksi nuoret nukkuvat liian vähän.

Maailman terveysjärjestön mukaan lasten tulisi liikkua reippaasti vähintään tunti päivittäin. Tulosten mukaan viidesosa poikalapsista ja puolet tytöistä liikkuu reilusti alle suositusten. Suomessa lapset liikkuvat huomattavasti enemmän ja maamme tulokset ovat vertailumaiden kärkeä. Silti teini-ikäisten liikuntatottumuksiin tulisi kiinnittää huomiota, sillä terveellisillä elämäntavoilla ehkäistään tulevaisuudessa yhteiskuntaa rasittavien kansantautien puhkeamista.