Suomessa tutkitaan taikasieniä masennuslääkkeenä – lääkkeitä turvallisempi vaihtoehto

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yli 400.000 suomalaista käyttää tällä hetkellä erilaisia masennuslääkkeitä. Päihteinä käytetyissä psilosybiinisienissä on luonnollista psykedeeliä, josta on todettu olevan apua keskivaikean masennuksen hoitamisessa. Nyt taikasienten käyttöä aletaan testata suomalaisilla masennuspotilailla.

Kirkko ja kaupunki -lehden mukaan Suomessa aloitetaan talvella tutkimus, jossa testataan psilosybiinisienten lääkinnällistä tehokkuutta keskivaikeaa masennusta sairastavilla potilailla. Tutkimukseen osallistuu todennäköisesti 40 koehenkilöä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialajohtaja Jesper Ekelundin mukaan tutkimuslupa on jo hankittu, mutta rahoitusta haetaan vielä.

Silti kaikkiin päihteisiin ja lääkkeisiin – myös taikasieniin ja synteettisiin masennuslääkkeisiin – liittyy riskejä. Aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että psilosybiini saattaa poistaa masennusoireita jopa kuukausien ajaksi, toisin kuin jatkuvaa käyttöä vaativat SSRI-lääkkeet. Kerroimme taannoin tutkimuksesta, jonka mukaan psilosybiinisienet ovat tilastojen mukaan turvallisin huume ja ne aiheuttavat huomattavasti vähemmän vaaratiloja käyttäjilleen kuin esimerkiksi alkoholi.

Taikasienet eivät aiheuta riippuvuutta, eikä niiden pitkäaikaisella käytöllä ole todettu olevan fyysisiä tai psyykkisiä haittavaikutuksia. Ekelund mainitsee suurimmaksi riskiksi käytön aikana ilmenevät pelko- ja ahdistustilat. Psilosybiinin vaikutuksia masennuspotilaille testataan valvotuissa olosuhteissa. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD julkaisi viime vuonna tutkimuksen, jonka mukaan masennuslääkkeiden käyttö on noussut radikaalisti etenkin Pohjoismaissa, mutta niistä ei ole todettu olevan myönteisiä vaikutuksia kansanterveyden kohenemisen suhteen.

Lääketeollisuus on yksi suurimmista ja kannattavimmista teollisuudenaloista. Esimerkiksi SSRI-lääkkeitä valmistavan tanskalaisyritys Lundbeckin tämän hetken markkina-arvo on 75,6 miljaria euroa. Luonnollisesti ja edullisesti tuotettavat lääkemuodot, kuten psilosybiinisienet ja kannabis, luokitellaan Suomessa edelleen laittomiksi huumeiksi.