Oluesta tulee usein hyvä olo ja asiat tuntuvat luistavan. Tämän tietävät monet jo omakohtaisesta kokemuksesta, mutta nyt se on todistettu myös tutkijoiden toimesta. Saksassa Friedrich-Alexander-Universität -ylipiston, eli FAUn, tutukijat selvittivät, mitkä yhteensä 13.000 elintarvikekomponentista vaikuttavat eniten aivojen mielihyväkeskukseen.
Ruoka-ainesten kärkipäähän sijoittui oluesta ja maltaasta löytyvä hordeiini. Hordeiini stimuloi aivojen D2-dopamiinireseptoreita. Vaikutus saattaa olla jopa pidempiaikainen kuin varsinaisten dopamiinien tapauksessa, sillä hordeiini vaikuttaa reseptoreihin eri tavalla. Oluen mielihyvävaikutus ei siis perustu pelkästään sen sisältämään alkoholiin.
Scientific Reports -julkaisussa julkaistu tutkimus ilmestyi sopivasti Oktoberfest-olutfestivaalin lähestyessä. Tutkimustuloksesta huolimatta on kuitenkin syytä pitää mielessä, että oluen juomisella on myös riskinsä. Oluen, kuten muidenkin alkoholijuomien liikakäytöllä, on myös vakavia haitallisia terveysvaikutuksia.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten olut tai laajemmin aihealueesta Ruoka Viihdeuutiset.