Eikö talviaika sovi sinulle? Näin estät siitä koituvat ongelmat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Säännöllinen vuorokausirytmi on yksi elimistön ja terveyden parhaimmista kavereista. Kun ihminen toistaa arkisin samoja rutiineja kellon tarkkuudella, voi hän todennäköisesti epäsäännöllisessä rytmissä eläviä paremmin. Talviaikaan siirtyminen sekoittaa rytmin.

Koska talviaikaan siirtyminen antaa ihmisille ylimääräisen tunnin, kannattaa aika käyttää viisaasti. Pimeät päivät saavat ihmiset väsyneemmiksi. Uusi rytmi antaa oivan tilaisuuden omaksua terveellisempi rytmi siten, että nukkuu öisin enemmän. Käy nukkumaan iltayhdeksältä, herää viideltä, mene treeneihin ja sen jälkeen töihin. Tätä rytmiä suosittelevat ainakin useat terveysalan ammattilaiset.

Kellonaikojen muuttuminen tekee elämästä hetkellisesti erilaista, kunnes omaksuu uuden rytmin. Tällöin on hyvä sisällyttää arkeen vaikkapa uusia harrastuksia, erityisesti kuntoilemista. Päivät tuntuvat lyhyemmiltä vähentyneen valon takia. Tällöin saattaa tuntua ihanalta vain käpertyä sohvan nurkkaan ja syödä lohturuokia. Raskas ruokavalio tosin väsyttää entisestään, joten kannattaa suosia kevyempiä vaihtoehtoja.

Kaamosmasennus on yleistä. Mikäli kokee syyskauden raskaaksi ja ongelmalliseksi mielenterveyden kannalta, kannattaa turvautua lääketieteeseen. Säännöllinen rytmi kuitenkin auttaa myös elämänlaadun parantamisessa, Popsugar muistuttaa.