Hämmentävä tutkimustulos: ”Torkuttaminen on vaarallista”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihminen tarvitsee normaalisti noin 7-9 tuntia unta. Toisin sanoen kuudelta aamulla heräävän henkilön olisi opeteltava nukkumaanmeno iltakymmenen maissa. Osa ihmisistä torkuttaa aamuisin herätyskelloa, jotta saisivat nauttia vielä muutaman minuutin ajan sängyn lämmöstä ennen ylös nousemista.

Todellisuudessa herätyskellon soidessa on järkevämpää ja jopa terveellisempää nousta ylös tai vähintään panna valaistus päälle ja heräillä pikkuhiljaa. Uniasiantuntija W. Chris Winter kertoo Men’s Healthille, että joka päivä tapahtuvasta torkuttamisesta voi koitua ongelmia elimistöön.

Kehon unihormoni melatoniinin tulisi laskea heräämisvaiheessa ja kortisolitason kohota, mutta torkuttaminen saattaa sekoittaa aivokemioita. Normaalisti ihmisen herätessä kehoon muodostuu lisää serotoniinia, dopamiinia ja adrenaliinia. Tällöin herääminen tuntuu palkitsevammalta, mikä motivoi ihmistä ja hän tuntee itsensä pirteämmäksi. Mikäli kuitenkin painaa torkkua useita kertoja, eivät aivot ymmärrä vapauttaa tarpeeksi heräämishormoneja ja ihminen tuntee itsensä entistäkin väsyneemmäksi ja laiskemmaksi.

Ihmisen kognitiiviset toiminnot käynnistyvät nopeammin kerralla herätessä. Torkuttaminen voi aiheuttaa unikrapulaa, jolloin ihminen ei ole valpas ja saattaa tehdä huonoja ratkaisuja esimerkiksi jättämällä aamutehtävät väliin. Uni vaikuttaa oleellisesti myös ihmisen kehon normaalitoimintaan ja esimerkiksi erittäin tärkeä aamu-uloste voi jäädä kokonaan välistä torkuttamisen takia.

Torkuttaminen muuttaa myös ihmisen ruokahalua epäterveellisempään suuntaan, kun normaalisti aamuun kuuluva nälkä siirtyy myöhemmäksi ja saattaa siten johtaa ylenpalttiseen naposteluun. Mikäli henkilö käy kylmästi takaisin nukkumaan herätyskellon soimisen jälkeen, voi keho mennä hetkellisesti sekaisin unirytmin suhteen. Mikäli ihminen on jatkuvasti väsynyt, voi hän kärsiä unihäiriöstä mikä on syytä tutkia.