Mies on koukussa selfieihin – ottaa päivittäin 200 omakuvaa

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa sosiaalisen median käyttäjistä määrittelee ihmisyytensä ja arvonsa muiden käyttäjien tykkäysten perusteella. 22-vuotias brittiläinen Junaid Ahmed on koukussa selfiekuvien ottamiseen ja hän napsii Snapchatissa peräti 200 kuvaa päivittäin. Mikäli kuva saa liian vähän tykkäyksiä, poistaa hän sen albumeistaan.

Ihmisen käyttäytymiseen erikoistuneet asiantuntijat ovat esitelleet nettiaikakauden uudenlaisen riippuvuuden, jossa ihminen kuvaa itseään satoja kertoja päivässä. Addiktiota kutsutaan selfitis-nimellä, mikä tarkoittaa pakonomaista tarvetta julkaista omakuvia sosiaalisessa mediassa. Psykologinen oireyhtymä on nykyisin valitettavan yleinen.

– Kun julkaisen kuvan, saan ensimmäisen minuutin tai parin aikana arviolta 100 tykkäystä ja rakastan sitä. Puhelimeni sekoaa ja se on uskomaton tunne, Junaid Ahmed kertoo BBC:lle.

Asiantuntijoiden mukaan voidaan pitää huolestuttavana, mikäli ihminen julkaisee selfiekuvia sosiaalisessa mediassa yli kuusi kertaa päivässä. Plastiikkakirurgit ovat puolestaan huomanneet ihmisten hakeutuvan vastaanotolle muuttamaan ulkonäköään enemmän Snapchatin filttereiden luomaan tyyliin. Ihmiset ottavat hampaiden valkaisuja, kasvoimplantteja, botoxia, kestopigmentointeja ja korjaavat silmiensä muotoja suuremmaksi.

Jopa selfiekuvien ottamiseen koukussa oleva Junaid Ahmed myöntää, että sosiaalinen media on valheellinen temmellyskenttä, eikä se kerro totuutta kuvien takaa. Se voi olla hauskaa viihdettä, mutta sitä pitää käyttää oikein ja ilman, että se vaikuttaa omaan elämään tai hyvinvointiin. Osa ihmisistä on sairastunut dysmorfiseen ruumiinkuvan häiriöön selfieaikakautena yksinkertaisesti siksi, että eivät koe olevansa yhtä hyvännäköisiä kuin muut netin käyttäjät. Jotkut ovat yrittäneet jopa riistää hengen itseltään.

Terveysviranomaiset vaativat, että sosiaaliseen mediaan tulisi varoitusjärjestelmä, jos ihminen viettää liikaa aikaansa palvelun ääressä. Tämä olisi asiantuntijoiden mukaan hyödyllistä etenkin nuorten kohdalla. Vaikka yhteisöpalveluista voi saada erinomaisia neuvoja ja tukea omaan elämään, saattaa se kääntöpuolena aiheuttaa ahdistusta ja masennusta.

It’s all about the right timing 🔮🕰

A post shared by Junaid Ahmed (@junaidahmedx) on

Chilled Sundays 😇 p.s I don’t know what I’m looking at

A post shared by Junaid Ahmed (@junaidahmedx) on

Natural vibes 👌💋

A post shared by Junaid Ahmed (@junaidahmedx) on

Looking forward to a few drinks tonight 🥂🎉

A post shared by Junaid Ahmed (@junaidahmedx) on