Kuolleen kaskelotin vatsasta löytyi 29 kiloa muovia ja roskia

Ohhoh! · Tim Isokivi

Espanjan Murcian rannalle huuhtoutui aikaisemmin tänä keväänä kuollut kaskelotti. Nyt tutkijat ovat paljastaneet valaan kuoleman lohduttoman syyn.

Kaskelotin vatsasta löydettiin CNN-uutissivuston mukaan 29 kilon edestä jätettä. Suurin osa siitä oli muoviroskaa, mutta joukossa oli myös esimerkiksi köyden ja kalastusverkkojen osia.

– Merten muovijäte on yksi suurimmista luonnonsuojeluun kohdistuvista uhista. Monet eläimet joutuvat jumiin muovijätteeseen tai kuolevavat nieltyään sitä suuria määriä, Murcian ympäristöpäällikkö Consuelo Rosauro kuvailee tiedotteessa.

Kaskelotti oli kuollut vatsakalvon tulehdukseen, sillä sen ruoansulatuskanava ei pystynyt sulattamaan jätteitä. Viranomaisten mukaan tapaus on synkkä muistutus siitä, kuinka paljon muovia meriin päätyy. Viimevuotisessa tutkimuksessa paljastui, että jopa 70% meristä löytyvästä jätteestä on hajoamatonta muoviroskaa.