Vuoden turhake on valittu – syyllistytkö sinäkin tähän?

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen Luonto on valinnut vuoden 2019 turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan. Etenkin älypuhelimet luokitellaan turhakeryhmään kuuluvaksi. Pelkästään Euroopassa ostetaan noin 200 miljoonaa kännykkää joka vuosi.

Suomen Luonnon mukaan kännykän käyttöaika on noin kolme vuotta per puhelin. Tällöin korostuu laitteen valmistuksessa syntyvien päästöjen jo valmiiksi korkea osuus entisestään.Suuren vaihtuvuuden vuoksi myös täysin toimivaa elektroniikkaa voi päätyä romuksi, ja pahimmassa tapauksessa siitä ei päädy mitään materiaaleja kiertoon.

Sähkö- ja elektroniikkaromun jätehuolto kuuluu Suomessa laitteiden valmistajille sekä maahantuojille. Epäkuntoiset laitteet tulee toimittaa joko kierrätyskeskuksiin, virallisiin jätteiden vastaanottopaikkoihin tai laitteita myyviin myymälöihin. Suomessa syntyy vuodessa elektroniikkajätettä noin 20 kiloa henkeä kohti, eli yhteensä yli 120.000 tonnia. Ainoastaan puolet päätyy viralliseen kierrätykseen.

Elektroniikkajätettä säilytellään kodin nurkissa. Osa romusta päätyy laittomia reittejä pitkin kehitysmaihin, kuten Afrikan eri valtioihin. Jätekontit kulkevat usein hyväntekeväisyyden nimissä, koska Euroopan unionin ulkopuolelle ei saisi viedä kuin toimivia laitteita. Suomesta lähtee ulkomaille laittomasti sähkö- ja elektroniikkajätettä arviolta noin 3.300–5.500 tonnia vuodessa.

Kehitysmaissa jäte päätyy kaatopaikalle, kierrätykseen tai uudelleenkäyttöön. Materiaalien kierrättäminen tapahtuu kuitenkin alkeellisissa oloissa ja siitä seuraavat ympäristöhaitat ovat myös paikallisesti merkittäviä. Koko maapallolla elektroniikkajätettä syntyy vuosittain noin 45 miljoonaa tonnia, josta vain 20 prosenttia päätyy asianmukaiseen kierrätykseen.