Tutkimus: Kaksi miljoonaa suomalaista yrittää elämäntapamuutosta alkuvuodesta – yli puolet epäonnistuu näistä syistä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Elämäntapamuutoksesta päättäminen on helppoa, mutta sen opetteleminen ja päätöksessä pysyminen on vaikeaa. Uusi vuosi kannustaa ihmisiä uuteen ja terveellisempään elämäntapaan, mutta moni jättää leikin kesken. Syynä on usein liian suuren muutoksen tekeminen kertaheitolla.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan jopa noin kaksi miljoonaa suomalaista yrittää kohentaa elintapojaan tavalla tai toisella alkuvuonna. Noin 60 prosenttia suomalaisista haluaisi muuttaa erityisesti liikuntaan, omaan painoon, syömiseen, nukkumiseen ja stressiin liittyviä elintapoja. Tutkimusten mukaan jopa yli puolet elintapamuutosremonteista epäonnistuu.

– Elintapamuutosten epäonnistumisille on useita syitä. Ehkä selkein ja yleisin syy on, että yritetään kerralla liian isoa remonttia, eikä uutta elämäntapaa pystytä ylläpitämään. Toisaalta on hyvä muistaa, että repsahdukset kuuluvat yleensä prosessiin jossain vaiheessa matkaa, eivätkä ne estä pitkän tähtäimen onnistumista. Elintapojen onnistunut ja pysyvä muuttaminen vaatii uusien tapojen opettelua arjessa pitkällä aikavälillä, kertoo lääketieteen tohtori ja LähiTapiolan terveyspalveluiden johtaja Jani Tikkanen.

Ihmisten kannattaa parantaa elintapojaan yksi muutos kerrallaan ja pikkuhiljaa. Sen sijaan, että muuttaa koko elämän kerran vuodessa ja yhdellä rysäyksellä, kannattaa uusi ja terveellisempi elämäntyyli opetella askel kerrallaan. Onnistuminen vaatii pitkäjännitteisyyttä. Ei ole järkevää laihduttaa kymmentä kiloa kuukaudessa ja lihoa kaksikymmentä kiloa loppuvuoden aikana.

Elämäntapamuutos on eri asia kuin kuuri. Aloita yhdellä pienellä muutoksella ja lisää tavoitteita matkan varrella. Onnistumisen tunne sysää eteenpäin. Päätökseen on myös sitouduttava, mutta repsahdukset kuuluvat inhimilliseen elämään. Lepää tarpeeksi, syö riittävästi ja vältä turhaa stressiä. Kannattaa aina turvautua ammattilaisten apuun mahdollisuuksien mukaan.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 1.120 Suomessa asuvaa henkilöä, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita.