Tutkijat selvittivät: Tässä maailmankolkassa on puhtain ilmanlaatu

Terveys · Tim Isokivi

Mikäli haluaa nauttia taatusti puhtaasta ulkoilmasta, täytyy matkustaa sinne missä ihmisiä ei juuri ole. Tämä käy ilmi tuoreessa Coloradon yliopiston tutkimuksessa. Tutkijat uskovat löytäneensä alueen, jossa ilmanlaatu on maailman puhtain.

Se sijaitsee Etelämannerta ympäröivän Eteläläisen jäämeren yläpuolella. Alueen ilmasta ei löydetty merkkejä ihmisten toiminnasta, edes sellaisia jotka olisivat kantautuneet sinne muilta mantereilta. Coloradon yliopiston tutkija Thomas Hillin mukaan tutkimuksen diagnoosivälineenä käytettiin alemman ilmakehän bakteereja.

Hän kuvailee tutkimustuloksen perusteella Eteläistä jäämerta yhdeksi harvoista Maapallon kolkista, joissa ihmisen toiminnan vaikutus on ollut minimaalista. CNN-uutissivuston mukaan Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut ilman saastumisen globaaliksi terveyskriisiksi, sillä ilmansaasteiden ansiosta kuolee vuosittain noin seitsemän miljoonaa ihmistä.