Pitkä sairausloma on vanhanaikaista – töihin myös osatyökykyisenä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Leikkausta vaativat tapaturmat voivat jättää työntekijän riveistä pois pitkiksi ajoiksi. Tämä on kuitenkin vanhanaikainen menettely, sillä kaikki hyötyvät sairaudesta toipuvan osatyökykyisyydestä. Osatyöstä hyötyvät kaikki.

LähiTapiolan mukaan työntekijän kuntoutusta tuetaan pitkin matkaa, ja hänelle pyritään löytämään jo varhaisessa vaiheessa työpaikalta sellaista työtä, jota hän pystyy osatyökykyisenä tekemään. Pitkiin sairauspoissaoloihin liittyvät riskit tunnetaan yhä paremmin, ja nopea töihin paluu on kaikkien etu. Tärkeintä kuitenkin on huolehtia, että sairauslomalta palaavalle työntekijälle löytyy sellaista työtä, jonka tekeminen on turvallista vamman aiheuttamat rajoitteet huomioiden.

Sopivaa tilapäistyötä arvioitaessa on huomioitava ennen kaikkea vamman asettamat rajoitukset. Työtä voidaan muokata eri tavoilla, esimerkiksi lyhyemmällä työpäivällä tai vaihtamalla työtehtäviä sellaisiksi, että ne sopivat paremmin tilapäiseen tilanteeseen. Esimerkiksi fyysistä työtä tekevä voidaan siirtää toimistohommiin toipumisajaksi tai kaupan hyllyjä täyttänyt siirtyykin kassalle palvelemaan. Avoin kommunikaatio on tärkeää, jotta kaikille osapuolille löytyy sopiva ratkaisu.

Nopealla ja oikea-aikaisella töihin paluulla on useita positiivisia vaikutuksia. Jo pelkästään työntekijän taloudellinen tilanne palaa entiselleen, kun hän palaa takaisin omaan palkkatyöhönsä. Mutta mikä tärkeintä, jo pienelläkin aktiivisuustason nousulla ihmisen toimintakyky paranee. Se muun muassa vauhdittaa esimerkiksi loukkaantuneen raajan paranemista.

– Paikoillaan oleminen ei edistä toipumista. Mutta liian aikaisin ei pidä myöskään palata, jottei tule takapakkia. Toipumisvaiheessa esimerkiksi joissakin vammoissa on tärkeää tehdä kuntouttavia liikkeitä monta kertaa päivässä, silloin sellaiselle on oltava paikka myös työnteon lomassa, LähiTapiolasta kerrotaan.