Lapsi on voinut aloittaa huumeiden käytön – tässä ohjeita vanhemmille

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomi ei ole enää turvallinen lintukoto, jossa vaarallisin päihde keitetään salaisessa pontikkatehtaassa. Yhä nuoremmat lapset siirtyvät huumeiden maailmaan ja ajatuvat loppuelämän syöksykierteeseen. Poliisin tietoon tullut huumausainerikollisuus on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.

Etenkin lasten ja nuorten huumeidenkäyttö on lisääntynyt. Poliisi on nyt listannut ohjeita vanhemmille, jotka epäilevät tai tietävät jälkikasvunsa käyttävän vaarallisia päihteitä. Yleensä lapsi tai nuori yrittää peitellä käytön viimeiseen asti.

– Kaveripiiri muuttuu täysin toisenlaiseksi.

– Kiinnostus aiemmin nuoren tärkeinä pitämiin asioihin vähenee.

– Nuori käyttää paljon sellaisia nettisovelluksia, jotka vanhemmille vieraita.

– Nuoren tavaroista löytyy epämääräisiä esineitä kuten bongi, eli vesipiippu.

– Nuori jää kiinni rikoksista esimerkiksi näpistyksestä.

– Nuori pyrkii salaamaan ja peittelemään asioita ja hermostuu poikkeuksellisesti, kun hänen asioitaan tai tavaroita selvitellään tai tarkastellaan.

Entä, kun sinun lapsesi jää kiinni huumeidenkäytöstä? Vanhemmilla on näissä tilanteissa usein erilaisia tunteita. Ennen kuin otat asian puheeksi, huolehdi siitä, että olet rauhoittunut ja pystyt keskustelemaan nuoren kanssa asiallisesti. Huutaminen ei tässäkään auta. Mikäli keskusteluyhteys on syystä tai toisesta katkennut, kannattaa ensin pyrkiä rakentamaan hyvä keskusteluyhteys. Muista myös kuunnella nuorta. Yritä ymmärtää, vaikka et huumeidenkäyttöä hyväksykään.

– Päihteiden ongelmakäytön yhteydessä on tyypillistä kaikkien päihteiden osalta, että ongelmakäyttäjä ei tunnista omaa ongelmaansa ja haluaa kieltää sen. Hae apua. Päihteiden vaikutuksen alaisena lapsesi saattaa vaikuttaa vieraalta, mutta muista, että kyse on lapsestasi ja osoita, että kaikesta huolimatta rakastat häntä ja olet hänestä huolissasi, Poliisihallituksesta ohjeisestaan.

– Sen lisäksi, että lapsesi tarvitsee apua päihdeongelmaan, sinä läheisenä tarvitset myös tukea ja apua. Lisätietoja mahdollisista apua tarvitsevista tahoista saa muun muassa netistä Päihdelinkin tai Irti Huumeista Ry:n sivuilta.