Nyt voit ilmoittaa punkkihavainnoista – nettipalvelu kertoo tilanteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen metsissä vaanii keväisin ja kesäisin pienikokoinen mutta pahimmillaan suuri vaara. Puutiaisen, eli arkikielessä punkin purema voi levittää esimerkiksi borrelioosia. Ihmisten lisäksi puutiaiset ovat riesa luonnossa liikkuville lemmikeille.

Nyt suomalaisia on kehotettu raportoimaan puutiaishavaintoja internetissä. Turun yliopisto ja lääkeyhtiö Pfizer keräävät havaintoja Punkkilive.fi-palvelussa. Omien havaintojen ilmoittamisen lisäksi palvelusta voi saada osviittaa puutiaisten esiintymisestä omalla alueella muiden ilmoitusten pohjalta.

– Kansalaisten osallistuminen tutkimusaineiston kartuttamiseen on kasvussa, ja se on valtavan arvokas asia tieteen näkökulmasta. Punkkiliveen tullaan keräämään havaintoja myös tulevina kesinä, ja palvelu toimii paitsi hyvänä datalähteenä yliopistolle myös tarpeellisena työkaluna kenelle tahansa, joka pohtii tiettyjen alueiden puutiaisesiintyvyyttä, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikköä johtava professori Ilari Sääksjärvi kuvailee tiedotteessa.

Punkkihavaintojen raportointi ja tilanteen tarkastaminen onnistuu helposti ja nopeasti esimerkiksi älypuhelimella. Puutiaiset ovat viime vuosina levinneet jatkuvasti laajemmalle alueelle Suomessa, ja niitä on tavattu esimerkiksi Suomen isoimpien kaupunkien viheralueilla. Niinpä aiempien riskialueiden rinnalla on muodostunut uusia puutiaiskeskittymiä, joista alueilla liikkuvilla ihmisillä ei aina ole tietoa.