Ryanairin kone pakotettiin laskeutumaan Valko-Venäjälle – lennolla ollut toimittaja pidätettiin

Ohhoh! · Tim Isokivi

Kreikan Ateenasta Liettuan Vilnaan matkalla ollut Ryanair-yhtiön matkustajakone teki sunnuntaina hätälaskun Valko-Venäjän Minskiin. Paikalliset viranomaiset pidättivät lennolla olleen toimittaja Raman Pratasevitsin ja hänen tyttöystävänsä Sofia Sapegan. Pratasevits tunnetaan Valko-Venäjällä oppositioaktivistina, joka on arvostellut erityisesti Valko-Venäjää vuodesta 1994 saakka johtanutta Aljaksandr Lukasenkaa.

Virallisen syyn mukaan lentokone pakotettiin laskeutumaan Vilnaan mahdollisen pommiuhan vuoksi. Valko-Venäjän oppositio on kertonut uskovansa, että todellisuudessa syy oli Pratasevitsin mukanaolo lennolla. Matkustajakone laskeutui lopulta Vilnaan seitsemän tuntia myöhässä suunnitellusta aikataulusta.

BBC:n mukaan muut matkustajat kuvailivat Pratasevitsin vaikuttaneen pelokkaalta koneen laskeuduttua Minskiin ja kertoneen kuolemantuomion odottavan häntä. Ryanair pahoitteli myöhemmin tiedotteessa koneen pakkolaskua ja matkan jatkumisen viivästymistä. Yhtiön toimitusjohtaja Michael O’Leary kuvaili tapahtunutta Irlannin radiossa valtion tukemaksi kaappaukseksi.