Ruokavaliolla voit vaikuttaa lenkkeihin – 8 ravintovinkkiä juoksijoille

Fitness Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Juoksijoiden ruokavalio tulee sisältää hyviä ravintoaineita, jotka auttavat niin kestävyydessä kuin palautumisessakin. Satunnaisia lenkkejä silloin tällöin tekevän liikkujan ei tarvitse kiinnittää juurikaan huomiota ruokailuihinsa, mutta mikäli juokseminen on tavoitteellista, tulee myös ravinto ottaa huomioon.

Ravintoneuvoja Renee McGregor antoi Healthista-sivustolla parhaat vinkkinsä juoksijoita varten.

1. Ole realistinen energian tarpeen suhteen. Puolen tunnin hölkkä maltillisella sykkeellä kuluttaa vain noin 200-300 kilokaloria, mikä ei siis tarkoita sitä, että lenkin vuoksi tulisi syödä erityisen paljon.

2. Palautuminen ja ruoka. Mikäli treeni on todella rankka ja kovasykkeinen, kannattaa pian treenin jälkeen nauttia hiilihydraatteja ja proteiinia. Palautuminen on tärkeää etenkin silloin jos seuraava kova suoritus on tiedossa jo 12 tunnin kuluttua. Rauhallisemman lenkin jälkeen riittää, että ruokailu hoidetaan parin tunnin sisällä suorituksesta.

3. Hiilihydraattien ajoitus. Mikäli aamulla on tiedossa kestävyyttä vaativa pitkä juoksulenkki, syö illallisella ja iltapalalla paljon hiilihydraatteja, jotka vapauttavat energiaa hitaasti.

4. Hiilihydraatit ruokavaliossa. Juoksijan kannattaa syödä hiilihydraatteja hieman joka aterialla, että kehossa olevat varastot pysyvät jatkuvasti riittävällä tasolla.

5. Älä unohda maitotuotteita. Tämän päivän trendi on jättää maitotuotteet pois ruokavaliosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maitotuotteet kuuluvat parhaiten palauttavien ruoka-aineiden joukkoon.

6. Proteiini. Proteiini on urheilijalle tärkeä ravintoaine. Mikäli juoksuharrastuksen tavoitteena on karistaa myös muutama kilo vyötäröltä, kannattaa eläinproteiinien suhteen suosia terveellisempiä vaihtoehtoja kuten kanaa ja kalaa.

7. Vitamiinit ja mineraalit. Monipuolinen vitamiinien ja mineraalien saaminen kuuluu olennaisesti terveelliseen ruokavalioon. Muista marjojen ja hedelmien lisäksi nauttia myös vihanneksia, juureksia, yrttejä ja mausteita.

8. Valmistaudu ruoalla puolimaratoniin. Ennen maratoneja ja puolimaratoneja kannattaa todella keskittyä suoritusta edeltävän vuorokauden ruokailuihin. Jokaisella aterialla tulisi olla hyvä määrä hiilihydraatteja, hyviä rasvoja ja proteiinia.