Kerran kuukaudessa iskevä PMDD kuin PMS-oireyhtymän kovapanosversio

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kuvittele olosi niin voimattomaksi, ahdistuneeksi ja masentuneeksi, että pystyt hädin tuskin peseytymään, nukkumaan, suoriutumaan pakollisista töistä tai pitämään edes silmiä auki. Haluat vain piiloutua pehmeään sänkyyn peittojen alle totaaliseen hiljaisuuteen ilman ylimääräisiä aistiärsykkeitä ja syömään mielin määrin epäterveellisiä ruokia.

Välillä itket lohduttomasti, sitten torkut ja lopulta soimaat itseäsi sekä kiroat paskaa maailmaa. Tätä jatkuu vähintään viikon ajan ennen kuukautisia. Kun kuukautiset alkavat, olet iloinen itsesi sekä toimelias ja reipas. Hoidat kaikki rästihommat vaivattomasti ja elämä hymyilee. Jaksat kuntoilla, viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa sekä tehdä tavallista enemmän töitä.

Noudatat terveellistä ruoavaliota ja mielesi voi seesteisesti. Pystyt olemaan osa tervettä parisuhdetta ja viihdyt kehossasi. Kunnes tulee seuraava ovulaatio ja maailma romahtaa – hetkellisesti.

PMDD tarkoittaa Premenstrual Dysphoric Disorder -nimistä oireyhtymää, josta kärsii noin 2-6 prosenttia naisista. Kyseessä on PMS-oireita pahempi vitsaus, jolle on tunnusomaista kuukautiskierron mukana ilmaantuminen sekä elämän syklittäinen ja lyhytkestoinen muutos kokonaisvaltaisesti huonompaan. Se tekee naisesta tosielämän version Jekyll ja Hydesta, eikä siihen ole olemassa täsmälääkettä.

Oireina ovat rajut mielialanvaihtelut, tunne-elämän myrskyt, viha, riidanhaluisuus, toivottomuus, masennus, ahdistus, erilaiset kiputilat ja aistiyliherkkyys. Nainen voi tuntea olonsa niin toivottomaksi, että suunnittelee kerran kuukaudessa itsemurhaa. Syömishäiriöt, keskittymisvaikeudet, unettomuus tai matala energiataso kuuluvat myös yleisiin oireisiin. Kun tauti on diagnosoitu, on sen kanssa helpompi elää ja tiedostaa, että kyseessä on biologinen vaiva, jota on vaikea hallita.

PMDD vaatii paljon ymmärrystä sairastajaltaan kuin hänen läheisiltään. Esimerkiksi kaikki menot on suunniteltava kuukautiskierron mukaan. Kuka haluaa viettää rakkauslomaa miehensä kanssa PMDD:n aikana, kun toisen läsnäolo saa jo raivon partaalle? Oireita voi joissakin tapauksissa lievittää ruokavalion, säännöllisen liikunnan, hormonihoitojen tai muun lääkityksen avulla. On olemassa vaihtoehtohoitoja ja suosituksia, joista on saatu apua, mutta harva keino auttaa täysin.

Valveutuneet lääkärit tietävät oireyhtymästä ja osaavat opastaa PMDD:n kanssa kärsiviä naisia. Sairastuneille on myös olemassa oma tukiryhmänsä, josta saa parhaimman ensi käden tiedon sekä opastusta omatoimiseen hoitoon. Vertaistuki on korvaamatonta, joten muista, että sinä et ole yksin. Koitetaan jaksaa, siskot rakkaat.

Lisätietoa: Hopkins Medicine, BBC, Duodecim, Psychology Today.