Tutkimus: Aurajoen pöpöt vaikuttavat alueen uimarantoihin – määrä suurempi kovien virtausten aikana

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Turun suositulla avantouintipaikalla Ispoisten uimarannalla mitattiin talvella kohonneita E. Coli -bakteeriarvoja. Nyt bakteerien alkuperä on selvitetty. Mittaukset osoittavat bakteerien olevan peräisin Aurajoesta.

Aurajoen vedestä mitattiin huhtikuun puolivälissä kohonneita suolistoperäisiä bakteerimääriä. Eniten bakteereja oli Tuomiokirkkosillan kohdalla. Kohonneet bakteeriarvot näyttävät aiempien vuosien perusteella ajoittuvan aikoihin, jolloin Aurajoen virtaama on korkea. Mahdollisia bakteerien lähteitä ovat esimerkiksi valuma-alueen pelloille levitetty lanta ja haja-asutuksen jätevedet.

Näytteenottoajankohtana Aurajoessa oli kevätvirtaaman huippu, jolloin vettä virtasi 50 kuutiota sekunnissa. Näytteet ottaneen Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n mukaan tarkoituksena oli selvittää Ispoisten talviuintipaikan hygieenisten haittojen syytä. Vesinäytteitä otettiin Pitkäsalmesta, Linnanaukolta ja Aurajoesta. Selvityksen perusteella Aurajoessa on enemmän terveydelle haitallisia bakteereita silloin, kun siellä virtaa vettä yli 20 kuutiota sekunnissa.