Valkohäntäkauris haitallisten vieraslajien listalle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa valkohäntäkauriin lisäämistä haitallisten vieraslajien listalle vuoteen 2030 mennessä. Suomessa on tällä hetkellä noin 109 000 valkohäntäkaurista. Tiheimmillään kanta on Etelä- ja Lounais-Suomessa.

– Valkohäntäkauris aiheuttaa runsaasti liikenneonnettomuuksia ja vahinkoja ammattiviljelyksille, kotipuutarhoille ja luonnonkasvillisuudelle. Valkohäntäkauriit levittävät muiden hirvieläinten tavoin myös ihmisen terveydelle vaarallisen puutiaisten kantamaa borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola tiedotteessa.

Valkohäntäkauriin lisäminen listalle edellyttää Luonnonsuojeluliiton mukaan isokauriin eli saksanhirven aktiivista kotiuttamista Suomeen, jossa suurpedoille on tarjolla luontaisia saaliseläimiä. Toisin kuin valkohäntäkauris, on isokauris levinnyt Suomeen omin jaloin.

Luonnonsuojeluliitto esittää valkohäntäkauriin metsästyksen tehostamista poistamalla se luvanvaraisen pyyntiluvan piiristä. Valkohäntäkauris ei kuulu Suomen tai Euroopan alkuperäiseen lajistoon. Se tuotiin tuotiin Suomeen riistaeläimeksi Pohjois-Amerikasta 1930-luvulla.