Testissä Samsung Galaxy S23 Ultra – vaativan käyttäjän työjuhta

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Alkaneen vuoden odotetuimpiin uutuuksiin älypuhelinten saralla lukeutuu kiistatta Samsung Galaxy S23 Ultra, joka on menestyksekkään mallisarjan uusin tulokas. Sarjan laitteet ovat kilpailleet rinta rinnat parhaan kännykkäkameran tittelistä Honorin Magic-sarjan kanssa. Staran testin perusteella Samsung on tässä kisailussa erittäin vahvoilla. Samsungin uusi lippulaiva on yksinkertaisesti erittäin laadukas, mutta poikkeuksellisen suurta on samalla myös laitteen hinta. Mikäli hinta ei ole ongelma ja käyttäjä tarvitsee vahva työjuhdan, täyttää tämä laite edeltäjänsä S22 Ultran asettamat odotukset.

Kuva: Samsung Galaxy S23 Ultra

S23 tuntuu kädessä jämäkältä ja uskottavalta. Samsungin tuttu S Pen -kynä tuo käyttöön tuttuun tapaan uudenlaista ulottuvuutta, jota kilpailijoilla ei ole saatavilla. Esimerkiksi kätevää kynätoimintojen valikkoa ei kilpailijoilla ole tarjolla. Exynos-piirien tilalle vaihdettu räätälöity Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy pyörittää laitetta saumattomasti ja IP68 tarjoaa hyvin suojaa.

Kuva: Samsung Galaxy S23 Ultra

Monien muiden uutuuslaitteiden tavoin ulkoista muistikorttia ja erillistä kuulokeliitäntää ei ole saatavilla. Laitteen 5 000 mAh akku kesti hyvin lähes kaksi päivää aktiivista käyttöä, mihin vain harva laite nykyisin kykenee. Yleistyvään tapaan laitteen mukana ei kuitenkaan – korkeasta hinnastaan huolimatta – toimiteta enää laturia. Se on harmi, sillä näin tasokas laite olisi hyvä saada myös latautumaan huippunopeasti, ja siihen tarvitaan yleensä valmistajan oma pikalaturi. Laitteen langallisten latauksen maksimiteho on vaivaiset 45W, joten latausnopeudessa S23 jää selvästi kilpailijoiden jalkoihin. Nollasta 80 prosenttiin laite latautui noin 40 minuutissa, mikä on liian hidasta tässä hintaluokassa. Esimerkiksi Honor Magic4 Pro ja OnePlus 11 latautuvat selvästi nopeammin.

Kuva: Vertailussa Samsung Galaxy S23 ja Honor Magic4 Pro

Nykyisin lähes jokainen matkapuhelimen käyttäjä on tavalla tai toisella sisällöntuottaja, joten kameroiden merkitys on aivan toista luokkaa kuin muutama vuosi sitten. S22 tarjosi taannoin kovan kilpakumppanin Honor Magic4 Prolle, mutta sillä kertaa Honor vei voiton. Nyt S23 voi hyvin viedä pidemmän korren, sillä sen kamerat ovat hämmästyttävän laadukkaita myös pimeällä ja teleobjektiivilla kuvattuna. Videoissa kuvanvakautus toimii aiempaa paremmin ja tarjoaa myös käsivaralta ikuistettuna ammattimaista kuvanlaatua.

Kuva: Vertailussa Samsung Galaxy S23 ja Honor Magic4 Pro

Laitteen pääkamerana toimii uusi 200 megapikselin sensori, jonka tuotoksia voit tarkastella oheisena Yyterissä auringonlaskussa ikuistettuna. Laitteessa on myös 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 12 megapikselin etukamera sekä kaksi 10 megapikselin telekameraa. Niistä toinen tarjoaa kolminkertaisen optisen zoomin ja toinen kymmenkertaisen. Samalla tulee muistaa, että 200 megapikselin kuvat vievät moninkertaisesti enemmän tilaa laitteessa kuin esimerkiksi 12,5 ja 50 megapikselin kuvat. 8K-resoluution videota voi nyt kuvata 30 kuvaa sekunnissa, kun aiemmin maksimi oli 25 fps. 4K-resoluutiolla laite tallentaa 60 kuvaa sekunnissa.

Samsungin uutuuslaite tarjoaa poikkeuksellisen hyvät päivitykset, sillä valmistaja lupaa sille peräti neljä Android-version päivitystä ja viiden vuoden turvapäivitykset. Suomen markkinoilla Samsung Galaxy S23 Ultra maksaa 8+256 Gt -versiona 1 449 euroa, 12+512 Gt -versiona 1 649 euroa ja 1+1000 Gt -versiona 1 899 euroa. Ultran lisäksi mallistoon julkaistiin myös Galaxy S23 ja Galaxy S23 Plus.