Traficom joutui nettiaktivistien kynsiin: ”Tavoitteena vain saada huomiota”

Digi · Terhi Piiroinen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus joutui haktivistien, eli tietoverkossa toimivien aktivistien palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Haktivistiryhmä ilmoitti torstaina 7. syyskuuta Telegram-kanavallaan hyökänneensä useita muitakin eurooppalaisia viranomaistahoja kohtaan.

– Palvelunestohyökkäysten vaikutus palveluiden toimintaan on yleensä tilapäinen. Niitä on usein rinnastettu verkossa toteutettuun ruuhkaan tai mielenilmaukseen, joiden tavoitteena onkin saada aikaan uutisointia, Traficomista kerrotaan ja tiedotaan, että hyökkäysten vaikutukset olivat hetkellisiä.

– Palvelunestohyökkäys aiheutti katkoksia Traficomin verkkosivustoille ja palveluihin. Palvelunestohyökkäyksiin reagoitiin estotoimilla ja toiminnan kannalta keskeiset sähköiset palvelut palautettiin toimintaan nopeasti. Muut palvelut turvattiin varamenettelyillä.

Traficom ja lukuisat organisaatiot varautuvat palvelunestohyökkäyksiin, mutta täysin varmaa tapaa suojautua ei ole. Viimeisen vuoden aikana erityisesti sovellustason hyökkäykset ovat aiheuttaneet hetkellisiä vaikutuksia eri organisaatioiden verkkosivujen ja sähköisten palveluiden saatavuuteen.