Berliinin teknoskene nimettiin Unescon kulttuuriperinnöksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Berliinin maailmankuulu teknomusiikin kulttuuri on saanut merkittävän kunnian. Berliinin teknoskene lisättiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Asiasta tiedotti Saksan kulttuuriministeriö. Berliinin teknoklubikulttuuri syntyi 1990-luvun alussa.

Voittoa tavoittelematon Rave the Planet -yhdistys on kampanjoinut Berliinin teknoskenen lisäämiseksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle vuodesta 2021 lähtien. Päätöksen myötä Berliinin teknoklubeilla on mahdollisuus saada aikaisempaa paremmin valtiollista tukea.

Berliinin teknokulttuurin alkuvaiheilla Saksa oli yhdistynyt, mutta Berliini oli vielä melko kirjaimellisesti jakautunut kahtia. Aiheeseen perehtynyt toimittaja Tobias Rapp kertoi NRP-uutissivustolle merkittävän osan Itä-Berliinistä olleen noihin aikoihin käytännössä autio.

– Oli alueita, joissa ei asunut ketään. Ne olivat kuin aavekaupunkeja. Me nuoret otimme tilat haltuun. Valtasimme tyhjiä varastoja sekä tehtaita ja mietimme, mitä tekisimme niiden valtavilla tiloilla. Päätimme järjestää bileet, Rapp kuvaili.

Berliinin teknoklubit ovat suosittuja paitsi paikallisten, myös eri puolilta maailmaa kaupunkiin saapuvien matkailijoiden keskuudessa. Osa klubeista ei kuitenkaan päästä sisään aivan ketä tahansa. Esimerkiksi yksi Berliinin kuuluisimmista teknoklubeista, Berghain, tunnetaan äärimmäisen valikoivista ovimiehistään.