Suomen Turussa vuonna 1936 kehitetty Budapest-konvehti on ainoastaan nimeltään kansainvälinen herkku, sillä sen alkuperä on supi-suomalainen. Kiiltävään konvehtipaperiin on kääritty tummaan suklaaseen kuorrutettu kuohkea tryffeli, jossa maistuvat vohvelimurut, manteli ja aavistus rommia.
Karkeasti sanottuna ihmiset voidaan jakaa joulun alla kahteen eri leiriin: Budapest-konvehti-ihmisiin ja heihin, jotka eivät vain ymmärrä. Makeistehdas Cloettan teettämän kyselyn mukaan 53 prosenttia suomalaisista kertoo Budapest-konvehtien kuuluvan joulupöytään joko usein tai satunnaisesti.
Tutkimuksen mukaan 11 prosenttia vastaajista syö Budapest-konvehteja joka joulu. Silti 42 prosenttia myöntää napostelevansa kyseisiä suklaamakeisia ainakin satunnaisesti.
Naiset mainitsevat Budapest-karkit hieman miehiä useammin osaksi joulupöytää. Kuitenkin yli 65 vuotta täyttäneistä peräti 64 prosenttia pitää Budapestia joulun vakiovieraana. Myös nuoremmat ovat löytäneet konvehtien viehätyksen ja 43 prosenttia alle 25-vuotiaista ilmoittaa syövänsä niitä jouluna.
Tulosten perusteella voi äkkiseltään laskea, että 47 prosenttia ei syö lainkaan Budapest-konvehteja jouluna. He ovat juuri niitä, jotka eivät vain ymmärrä.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten Joulu, suklaa tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Ruoka.