Jouluna katetaan pöytään perinteisesti myös suuri valikoima kalaruokia. Joissakin perheissä kinkku on vaihdettu kokonaan kalaisampiin vaihtoehtoihin ja mereneläviin. Pro Kala ry:n asiantuntija kertoo, kuinka paljon kalaa tulee varata perinteiseen joulupöytään, jossa on myös kinkkuja ja laatikkoruokia.
– Yhä useampi panostaa joulupöydässä nimenomaan kaloihin. Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat niin kylmäsavukalat kuin savukalat, graavit kuin marinoidutkin kalat. Suosituimpia joulukaloja ovat siika, lohi, kirjolohi ja silakka, Pro Kala ry:stä kerrotaan.
– Jos kala on varsinainen pääruoka, niin perkaamatonta kalaa kannattaa varata noin 250 grammaa per henkilö. Perattua kalaa, eli sellaista, jossa on nahka ja ruodot jäljellä, tarvitaan noin 150–200 grammaa per henkilö.
Tuoreena tarjottavat kalat kannattaa hankkia lähellä aattoa. Sen sijaan sillejä ja muita säilöttyjä kalaruokia voi hankkia jo etukäteen. Noutopöytään katettavaa graavi- tai kylmäsavukalaa kannattaa varata 30–80 grammaa henkeä kohden.
– Jos vaihtoehtoja on useita, vähempi riittää. Jos taas kala on pääosassa, sitä syödään enemmän. Hyvä perussääntö on kattaa ensin tarjolle pienempi määrä ja täydentää valikoimaa tarvittaessa.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten Joulu, jouluruoka, kala, lohi tai laajemmin aihealueesta Lifestyle Ruoka.