Skandaali Britanniassa: ”Vanhuksia lopetetaan kuin koiria”

Ohhoh! · Stara.fi

Suomessa on puhuttu julkisuudessa runsaasti vanhustenhoidon heikosta tilasta, ja esimerkiksi YLE testasi taannoin vankilan ja vanhainkodin erot. Selvityksen perusteella vankilassa oli merkittävästi paremmat oltavat kuin vanhainkodissa. Nyt vanhustenhoidon tilasta on noussut suuri kohu Britanniassa.

Kerroimme joulukuun alussa karmeasta tapauksesta, jossa lääkärit yritivät tappaa vanhuksen passittamalla hänet saattohoitoon ja jättämällä hänet tietoisesti ilman hoitoa. Omaiset huomasivat tilanteen ja pelastivat vanhuksen, joka on nyt hyvässä kunnossa ja suunnittelee maailmanympärimatkaa.

Nyt Daily Mail on paljastanut uuden skandaalin, jossa jopa 60.000 potilasta passitetaan vuosittain ennenaikaiseen kuolemaan. Kohu alkoi, kun lääkärit määräsivät 90-vuotiaan sotaveteraani Charles Futcherin ja hänen 89-vuotiaan Hilda-vaimonsa kuoleville tarkoitettuun Liverpool Care Pathway -hoitokotiin, jossa heille ei enää annettu asianmukaista lääkitystä, ruokaa ja juomaa.

Molemmat vanhukset kuihtuivat kuoliaaksi kymmenen päivän sisällä toisistaan. Tämän lääkärit tekivät ilman, että kysyivät lainkaan vanhusten tai heidän omaistensa lupaa. Pariskunnan poika Charles Futcher on nyt astunut julkisuuteen. Hänen mukaansa Liverpool Care Pathway -saattohoidossa ihmisten kuolemaa nopeutetaan tarkoituksella.

– Heitä käsiteltiin kuin lopetettavaksi määrättyjä koiria. Lääkärit olivat päättäneet päästä heistä eroon. Olisin halunnut olla siellä isäni kanssa. Nyt joku toinen teki päätöksen eikä kertonut siitä lainkaan meille, pariskunnan poika kommentoi Daily Mail -lehdelle.

Futcher väittää, että isän kuoleman jälkeen äidille ei enää annettu juotavaa ja tämän terveys romahti nopeasti. Hoitajat väittivät äidin unohtaneen kuinka syödä ja juoda, mutta pojan antaessa äidilleen vettä tuttipullosta tämä joi sitä innokkaasti. Se oli kuitenkin myöhäistä.

– Kun katsoin äitini kättä valoa vasten näin käden läpi kuinka veri virtasi suonissa. Hän oli niin huonossa kunnossa. Se oli karmea kuolema. Hän oli niin kuivunut, että pään muoto muuttui. Tämä ei eroa mitenkään eläinten lopettamisesta, poika kertoi.

Britannian terveydenhoidosta vastaava terveysministeri Jeremy Hunt kehui aiemmin uutta saattohoitoa ”fantastiseksi”, mutta nyt julkisuuteen tulleet tapaukset osoittavat toista. Laitoksen johtaja pahoitteli, ettei vanhusten poika ollut tyytyväinen toimintaan ja pyysi tätä tekemään valituksen.