Näin parisuhde lopetetaan oikein – vinkit parempaan eroon

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopisto isännöi viime syksynä eurooppalaisen avioerotutkimuksen konferenssia, jossa tarkasteltiin avo- ja avioeroja eri näkökulmista. Kun 1900-luvun alussa lähes kaikki avioliitot päättyivät puolison kuolemaan, ovat suomalaiset johtaneet eurooppalaisia erotilastoja 1980-luvun lopulta lähtien.

Kuinka sitten erotaan oikein, jotta peli ei äityisi likaiseksi? Mikäli eron tahtoo toteuttaa mahdollisimman kivuttomasti, kannattaa pohtia eron syitä mahdollisimman tarkkaan. Femail Firstin julkaiseman artikkelin mukaan jätetty osapuoli tahtoo yleensä poikkeuksetta saada selkeän syyn erolle, joten sen tulee olla valmiiksi tarkkaan mietittynä siten, että eron jälkeen ei jää mitään ilman selitystä tai arvailujen varaan.

Erokeskustelu on siis pakko käydä läpi, mikäli lopullisesta irtiotosta tahtoo selvitä kunnialla. Kannattaa kuitenkin ajoittaa keskustelu oikein, sillä stressaavan päivän päätteeksi ei ole ehkä paras hetki aloittaa erosta juttelemista. Huonot uutiset kannattaa kertoa sitten, kun molemmilla on ollut hieman parempi päivä.

Vaikka kuinka uskoisi unelmaliittoihin, ovat erot silti hyvin yleisiä, eikä huonossa ja epätyydyttävässä suhteessa kannata kitkutella turhaan. Erosta jutteleminen on hyvä tehdä istuvillaan ja rakentavasti. Toinen kumppani saattaa olla keskustelun päätteeksi valmis muuttamaan suhdetta siten, että siitä tulisi toimivampi, joten mikäli jättävä osapuoli ei ole lyönyt eropäätöstään vielä kirkon kirjoihin, kannattaa hänen myös kuunnella vastapuolen ehdotukset ja ideat tarkkaan.

Mikäli erokeskustelu ärtyy kiivaaksi ja siihen alkaa tulla rumia piirteitä, kannattaa tilanne rauhottaa yksinkertaisesti pois kävelemällä, ja jatkaa aiheesta vasta sitten, kun molemmat ovat rauhoittuneita. Eroon tarvitaan aikaa, eikä sitä kannata tehdä hätiköiden. Parhaimmassa tapauksessa suhde palaa onneen rakentavien keskusteluiden päätteeksi tai vaihtoehtoisesti molemmat voivat jatkaa kohti parempaa rakkauselämää omilla tahoillaan, mutta silti ystävinä.