7 merkkiä, joista tiedät, että on aika vaihtaa työpaikkaa

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Taloustaantuman aikana ihmiset tuntuvat jakautuneen yhä selvemmin kahteen leiriin – niihin, jotka heiluttelevat tuomiopäivän pasuunoita työmarkkinoiden tilannetta kohtaan, ja niihin, jotka vielä uskovat mahdollisuuksiin.

Time-lehden artikkelin mukaan yhä useampi amerikkalainen uskaltaa luopua vanhasta työstään siirtyäkseen uuteen. Se vaatii optimismia. Joskus on kuitenkin selkeää, että vanha työpaikka ei enää palvele tässä hetkessä. Eräs varma tuntomerkki asiaan on se, että henkilö vihaa omaa työpaikkaansa. Voimakkaat inhon tunteet vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Joskus jatkuva stressi voi jopa tehdä ihmisen sairaaksi.

Mikäli työpaikka vaikuttaa jatkuvasti henkiseen tai fyysiseen hyvinvointiin ja vie pohjaa arjen ihmissuhteilta, se ei välttämättä ole pitämisen arvoinen. Jos ihminen näkee painajaisia työpaikasta ja herää ahdistuneena uuteen päivään, on hänen ehkä aika siirtyä elämässään eteenpäin.

Huono työhyvinvointi voi johtua monenlaisista asioista. Joskus henkilö on ylipätevä virkaansa, jolloin hän tekee tehtävät puolta nopeammin kuin muut. Silloin hän tarvitsee lisää haasteita. Ennen lähtemistä voi tarkistaa ylenemismahdollisuudet omassa firmassa. Myös esimies voi omalla käytöksellään vaikuttaa työntekijöiden viihtyvyyteen.

Joskus ihmiset puhuvat pomoista, jotka ovat kuin suoraan helvetistä. Artikkelin mukaan ihmiset eivät useinkaan ota lopareita työnkuvan, vaan ahdistavan esimiehen tai toimimattoman työyhteisön takia. Jos puolen vuoden työskentelyn jälkeen työtovereiden keskellä on yhä ulkopuolinen olo, tilanne tuskin tulee muuttumaan.

Syy ei välttämättä ole missään muussa kuin henkilökemioiden yhteensopimattomuudessa. Ihmisen kannattaa myös vaihtaa työpaikkaa, jos häntä pyydetään tekemään virkansa puitteissa jotain epäeettistä tai laitonta. Mikäli työpaikka vaikuttaa epävakaalta, ja se näyttää olevan menossa kohti syöksylaskua, voi olla hyvä idea niin sanotusti hylätä uppoava laiva.