Ihmiset kaataneet 46 prosenttia maailman metsistä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Viimeaikoina on uutisoitu paljon siitä, miten ihmiset käyttävät luonnovaroja enemmän kuin maapallo ehtii niitä tuottamaan. Nyt Yalen yliopistossa tehdyn uuden tutkimuksen mukaan on saatu selville, että tällä hetkellä ihmisistä johtuen maapallon puiden määrä on puolittunut alkuperäisestä puukannasta.

Puut ja metsät vaikuttavat kaikkeen maapallolla elävään, ja puiden kaatamisen on huomattu vaikuttavan sekä ilmastoon että ihmisten hyvinvointiin negatiivisesti. Puiden kaatamisen negatiiviset vaikutukset eivät ole kuitenkaan estänyt ihmisiä hakkaamasta 46 prosenttia koko maapallon puista.

Englannissa tehtyyn tutkimukseen laskettiin yli 400.000 maapalstan puut kaikilta mantereilta Etelämannerta lukuunottamatta. Maapallolla on noin kolme triljoonaa puuta mikä saattaa kuulostaa suurelta määrältä, mutta niistä 15 miljardia kaadetaan ihmisten toimesta joka vuosi.

Tutkimusta johtanut Thomas Crowther kertoo Metro-lehden mukaan, että puiden määrän puolittuminen näkyy selkeästi ilmaston huonontumisessa ja ihmisten terveydessä. Crowtherin mielestä puiden säilyttämiseksi ja määrän kasvattamiseksi pitäisi nähdä enemmän vaivaa, että hyvinvoivat metsät saataisiin säilytettyä maailmanlaajuisesti.