Michelin-kokki neuvoo leipureita – älä sorru näihin virheisiin

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Michelin-tähdillä palkitun newyorkilaisen Butler-ravintolan maineikas leipuri Ryan Butler tietää, että leivokset saattavat mennä pilalle jo yhden ja pienen virheen takia. Nyt hän kertoo viisi yleisintä virhettä, joita kotileipurit tekevät herkkuja loihtiessaan.

PureWow’n haastattelema Michelin-kokki Ryan Butler huomauttaa, että raaka-aineiden lämpötilalla on suuri merkitys leivonnassa. Jos haluaa tehdä ilmavaa taikinaa, kannattaa käyttää kylmiä raaka-aineita. Jos leipoo keksejä, tulee raaka-aineiden olla huoneenlämpöisiä. Yleensä reseptissä kerrotaan, lisätäänkö taikinaan kylmiä vai lämpöisiä ainesosia.

Leivonnassa ei kannata luottaa silmämääräisiin mittoihin, ellei tee samoja muffinsseja tai piirakkaa sen tuhannen kerran. Ammattikokin mukaan kaikista parhaiten raaka-aineiden määrää voi arvioida keittiövaa’an avulla. Pääasia on, että aineksia on oikeassa suhteessa.

Reseptejä ei myöskään kannata oikoa. Jos kakun tekovaiheessa kehoitetaan siivilöimään jauhot taikinaan – ne myös kannattaa siivilöidä. Paistovaiheessa pelti tai vuoka kannattaa kääntää toisinpäin puolessa välissä. Jokaisella uunilla on kokin mukaan oma lämpöpisteensä, joka paistaa leivonnaisia nopeampaa kuin muu uunin kohta. Leivonta lähtee liikkeelle jo kaupasta, jolloin kannattaa ostaa oikeita raaka-aineita. Fariinisokeria ei voi korvata tavallisella sokerilla, eikä hienojen vehnäjauhojen sijaan kannata käyttää karkeita venhäjauhoja.