Osa silmää tehtiin ensikerran 3D-tulostimella – parantaa jopa miljoonat sokeudesta

Digi Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat onnistuneet toimenpiteessä, joka saattaa pelastaa tulevaisuudessa miljoonia ihmisiä sokeudelta. Keinotekoinen sarveiskalvo on onnistuttu luomaan ensi kertaa 3D-tulostimella.

Sarveiskalvo on silmämunan uloin osa. Sen vaurioittuminen voi johtaa näkövammoihin ja pahimmillaan sokeuteen. Näkökyky voidaan palauttaa sarveiskalvosiirron avulla, mutta sopivat elinluovuttajat ovat harvassa.

Newcaslen yliopiston tutkijat onnistuivat luomaan ”biomustetta” yhdistämällä kantasoluja, kollageenia ja proteeseissa käytettävää algiinia. Sitä käytettiin 3D-tulostimessa keinotekoisen sarveiskalvon luomiseen.

Tutkimustyö on toistaiseksi alkutekijöissä, eikä nyt luotu keinotekoinen sarveiskalvo ole vielä valmis siirrettäväksi ihmiselle. Toimenpide saattaa kuitenkin tehdä tulevaisuudessa sarveiskalvoluovuttajien tarpeesta historiaa.