Osuuskauppaketju lopetti energiajuomien myynnin alle 16-vuotiaille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Keski-Suomessa sijaitseva S-ryhmän alueosuuskauppa on lopettanut energiajuomien myymisen alle 16-vuotiaille. Osuuskauppa Keskimaa kokeilee myyntikieltoa vuoden ajan. Hanke sai alkunsa alaikäisten lasten vanhempien ja koulujen toiveesta.

Energiajuomien myyntirajoitus koskee 7. tammikuuta alkaen Keskimaan kaikkia päivittäistavarakauppoja, liikennemyymälöitä ja ravintoloita, joiden tuotevalikoimiin energiajuomat kuuluvat. Osa ryhmän kaupoista on rajoittanut energiajuomien myyntiä aluekohtaisesti jo vuonna 2013.

– Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Alaikäisten lasten vanhemmat ovat pitäneet ratkaisua oikeana, ja myös kouluilta saadut palautteet ovat kannustaneet meitä kokeilemaan koko Keskimaata koskevaa rajoitusta, toimitusjohtaja Antti Määttä perusteli tiedotteessa.

Suomessa suunnitellaan parhaillaan uutta lakia, joka kieltäisi energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille. Energiajuomat voivat aiheuttaa suuria terveysongelmia, kuten ylipainoa, univaikeuksia, verenpainetta ja mielenterveysongelmia. Monet kauppiaat ympäri maata ovat ryhtyneet rajoittamaan energiajuomien myymistä oma-aloitteisesti THL:n suositusten mukaisesti.