Tutkimus: Vampyyrilepakot harjoittavat sosiaalista etääntymistä sairastuttuaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lepakoilla ei ole ollut erityisen hyvä maine koronapandemian myötä, mutta tuore tutkimus paljastaa niiden käyttäytyvän sairastuessaan yllättävän fiksusti. Luonnossa elävien vampyyrilepakoiden on huomattu pitävän turvaväliä toisiinsa sairauden puhjetessa.

Tutkijat merkitsivät yhteensä 31 Belizessä asuvaa vampyyrilepakkoa ja vapauttivat ne takaisin luontoon. Osaan lepakoista oli ruiskutettu niiden immuunijärjestelmän laukaisevaa ainetta, jonka myötä eläimet vaikuttivat sairailta. Tämän jälkeen tutkijat seurasivat lepakoiden elämää luonnossa.

Tutkijat huomasivat sairaiden lepakoiden viettävän huomattavasti vähemmän aikaa muiden lepakoiden kanssa. CNN-uutissivuston mukaan terveet lepakot viettivät aikaa muiden lepakoiden kanssa 49 prosentin todennäköisyydellä, kun taas sairaat lepakot viettivät aikaa muiden lepakoiden kanssa 35 prosentin teodennäköisyydellä.

Tutkijoiden mukaan oli selvää, että yleensä laumassa viihtyvät lepakot muuttivat käytöstään vähemmän sosiaalisiksi sairastumisen myötä. Tätä verrattiin sosiaaliseen etääntymiseen ja turvavälien pitämiseen, johon myös ihmisiä on vaihtelevin menestyksin pyritty kehottamaan koronakriisin myötä.