Tutkimus: Vesistöihin päätynyt metamfetamiini voi tehdä kaloista huumeriippuvaisia

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vesistöihin päätyy ihmisten ansiosta lukuisia erilaisia lääkkeitä ja huumausaineita. Riippuvuutta aiheuttavien aineiden, kuten metamfetamiinin päätymisellä vesiin voi olla tuoreen tutkimuksen mukaan rajut seuraukset. Se saattaa tehdä kaloista huumeriippuvaisia.

Prahassa sijaitsevan Tšekin biotieteiden yliopiston tutkimuksessa perehdyttiin, voivatko vesistöihin päätyneet huumeet vaikuttaa kalojan käytökseen. 40 taimenta sijoitettiin ensin vesitankkiin, jossa metamfetamiinia oli samanlainen määrä kuin makeanveden joissa on mitattu. Kahdeksan viikkoa myöhemmin kalat sijoitettiin uudelleen puhtaaseen altaaseen.

Joka toinen päivä taimenille annettiin mahdollisuus uida joko metamfetamiinia sisältävässä tai puhtaassa vedessä. Vertailuryhmänä käytettiin vielä 40 taimenta. Metamfetamiiniä sisältäneessä vedessä eläneet kalat valitsivat huumetta sisältäneen altaan vietettyään neljä päivää puhtaassa altaassa, mikä tutkijoiden mukaan viittasi niiden tulleen riippuvaiseksi aineesta.

CNN-uutissivuston mukaan riippuvaiset kalat olivat puhtaassa altaassa eläneitä kaloja vähemmän aktiivisia. Tutkijoiden mukaan koe viittaa siihen, että jopa pienet määrät vesistöihin päätyneitä huumeita voivat vaikuttaa niissä eläviin eläimiin. Tutkimus julkaistiin Journal of Experimenta Biology -tiedejulkaisussa.