Sadan euron palkankorotuksesta käteen 56 euroa – syy löytyy Suomen verotuksesta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Verotus ja ihmisten toimeentulo on ollut vuoden 2023 eduskuntavaalien ykköspuheenaihe. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala ei lähde spekuloimaan asioilla, vaan iskee faktat pöytään. Laskelmien mukaan pienestä palkankorotuksesta on pieni hyöty, koska suuri osa ansioista menee kuitenkin veroihin.

Kuukausipalkkaisten mediaaniansio yksityisellä sektorilla oli 3520 euroa vuonna 2021. Verokiilalaskurista selviää, että mediaanituloisella sadan euron palkankorotuksesta voi jäädä verojen ja maksujen jälkeen vain alle puolet käteen – parhaimmillaankin vain 56 euroa. Työnantaja puolestaan maksaa sadan euron palkankorotuksesta yli 120 euroa.

– Jos vaativamman työnkuvan myötä paranevasta palkasta jää itselle vain puolet, ei vaativammat tehtävät ja lisääntyvä vastuu välttämättä aina houkuta. Oman osaamisen kehittäminen ja yritteliäisyys olisivat kuitenkin meidän kaikkien etu. Korkea verokiila on rakenteellinen ongelma, jota tulisi pyrkiä lieventämään seuraavalla hallituskaudella ansiotuloverotusta keventämällä, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.