Suuri osa Suomessa tänä keväänä ilmenneistä hepatiitti E-tartunnoista on todennäköisesti peräisin meetvurstista, tiedottaa Ruokavirasto. Kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut E-virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla tämänvuotisen E-epidemian sairastuneilla.
Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja THL:n yhteistyössä. Hepatiitti E-tartuntaan sairastuneet kertoivat THL:n kyselytutkimuksessa syöneensä saman valmistajan tuotteita useammin kuin vertailuhenkilöt. Tulokset viittaavat siihen, että merkittävät osa kevään tartunnoista johtuu kyseisen valmistajan meetvurstista.
Hepatiitti E on päätynyt meetvurstiin todennäköisesti virusta sisältävän raaka-aineen mukana. Kyseistä raaka-ainetta ei ole toistaiseksi tunnistettu tutkimuksissa. Ruokaviraston mukaan kaikki meetvurstierät, joissa hepatiitti E-virusta todettiin, on poistettu myynnistä.
Vuoden 2024 hepatiitti E -epidemiassa on sairastunut yli 120 henkilöä. Ruokavirasto jatkaa mahdollisten tartuntalähteiden jäljitystä paikallisten elintarvikeviranomaisten kanssa. Myös elintarvikenäytteitä tutkitaan edelleen.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten makkara, ruoka, tutkimus tai laajemmin aihealueesta Ruoka Terveys.