Ravustuskausi alkoi 21. heinäkuuta ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka. Suomessa saalistetaan vuosittain noin 3,5 miljoonaa rapua. Niistä alle 10 prosenttia on jokirapuja. Kalatalouden keskusliitto muistuttaa, että ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa.
Lisäksi 18-69-vuotiailla tulee olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Ravustukseen käytettävät merrat tulee merkitä vähintään viiden senttimetrin korkeuteen pinnan yläpuolelle yltävillä kohoilla. Merroissa tulee olla myös ravustajan nimi, yhteystiedot ja tarvittaessa myös pyydysmerkki. Laittomasta jokiravun pyynnistä voi seurata 50 lasku jokaista pyydettyä jokirapua kohden.
Täpläravun istuttaminen on laissa kiellettyä, sillä kyseessä on haitallinen vieraslaji. Jokirapua uhkaavaa rapuruttoa voi ehkäistä desinfioimalla, kuivaamalla tai pakastamalla kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet ennen käyttöä. Muualta peräisin olevia syöttejä tulee pakastaa kolme vuorokautta ennen käyttöä. Jokaisessa vesistössä suositellaan käyttämään omia rapumertoja.
Ravut tulee aina keittää koko ajan kiehuvassa vedessä. Sopiva keittoaika ravuille on 8-12 minuuttia koon mukaan. Muita tarvittavia aineksia ovat suola, sokeri ja tilli.