Staran haastattelussa Michael Jacksonin koreografi Travis Payne

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Poplegenda Michael Jacksonin kuolema ravisteli maailmaa kolme vuotta sitten. Traagisesta tapauksesta on seurannut sotkuisen jälkipyykin lisäksi monia mieltäylentäviä ilmiöitä. Viimeisin niistä on tähden kunniaksi luotu Michael Jackson: The Immortal World Tour – Cirque du Soleil -kiertue, joka rantautuu Suomeen tänä iltana 5. marraskuuta.

Stara sai haastatteluunsa esityksen koreografin Travis Paynen, joka on työskennellyt popin kuninkaan parissa jo 15 vuoden ajan. Mies on ollut mukana luomassa Michael Jackson Immortal -maailmankiertueen koreografioita, ja ehti kiireisestä aikataulustaan huolimatta kertoa tulevista esityksistä.

– Michael Jackson Immortal -show lopetti juuri esiintymisensä Kööpenhaminassa, Tanskassa. Palasin itse juuri Montrealista takaisin Los Angelesiin. Olin siellä parin viikon ajan luomassa uutta Michael Jackson Cirque du Soleil -produktiota, joka lanseerataan Las Vegasissa vuonna 2013, Travis Payne kertoi Staralle.

”Michaelin kädenjälki on edelleen nähtävissä”

Suomessa Cirque du Soleil -tanssiryhmän esittämä spektaakkelimainen show nähdään Suomessa kahtena päivänä, 5. ja 6. marraskuuta. Faneja hemmotellaan yhteensä kolmella esiintymisellä. Jamie Kingin käsikirjoittamalle kiertue-esitykselle on antanut siunauksensa myös Jacksonin perikunta.

– Oli tärkeää, että show sisältää mahdollisimman paljon Michaelin historian ikonisimpia lauluja ja kuvastoa. Monet tutut laulut ja tanssiaskeleet ovat saaneet uuden muodon. Niihin on lisätty uusia kerroksia yleisöä varten, mutta Michaelin oma kädenjälki on edelleen nähtävissä ja se jatkaa kukoistustaan, lupaa tähtikoreografi.

Lukuisten maailmantähtien, kuten Beyoncen, Shakiran, Lady Gagan ja Madonnan, kanssa työskennellyt Payne kuvaili esityksen sisältöä ikimuistoiseksi. Mies lupaa faneille esityksen, jossa voi todella kuivailla kyyneleitä liikutuksesta. Hänen mukaansa show juhlii Jacksonin neroutta ja taiteellista tuotantoa.

– Siitä tulee faneille nostalginen matka, joten ottakaa nenäliinat mukaan. Kaikki hänen kuuluisimmat koreografiansa ovat esillä. Teimme myös nerokkaita temppuja, kuten loimme Billie Jean -kappaleen tanssin uudestaan kymmenen tanssijan avulla. He liikkuvat täysin synkronisesti valaistujen asusteiden kanssa, mies hehkuttaa.

Tähtikoreografi kertoo omiksi suosikeikseen They Don’t Care About Us ja Dangerous -hittikappaleiden uusitut koreografiat, joita hän työsti muutama vuosi sitten Michael Jacksonin kanssa This Is It -kiertueen esityksiä varten. Kun tanssinumeroita ei tähden traagisen poismenon vuoksi nähtykään Lontoon O2-areenalla, oli Travisin mielestä upeaa nähdä ne lopulta Michael Jackson Immortal -maailmankiertueen ohjelmistossa.

– Olin Immortal-kiertueen ensi-illassa Lontoon O2-areenalla ennen kuin suuntasin Montrealiin luomaan uutta Vegas-esitystä. Se oli hyvin tunteellinen tilanne. Meidän piti nähdä Michael This Is It -kiertueella, ja olimmekin avaamassa uutta kiertuetta ilman häntä. Se sai minut kaipaamaan häntä enemmän. Tajusin kuitenkin, että pääsimme lopulta O2-areenalle, vain eri tavalla kuin luulimme.

Michael Jacksonia vuodesta 1992

Atlantasta kotoisin oleva Payne aloitti itse tanssimisen nuorella iällä, ja pääsi Los Angelesiin muutettuaan ilmiömäisen lahjakkuutensa ansiosta nopeasti kuuluisuuksien piiriin. Hän työskenteli edesmenneen Michael Jacksonin kanssa 15 vuoden ajan. Miesten ensimmäinen yhteinen projekti on hänellä edelleen tuoreessa muistissa.

– Remember The Time -musiikkivideo vuonna 1992 oli ensimmäinen projekti, jolla sain upean mahdollisuuden työskennellä Michaelin kanssa videon tanssijana. Loistava Iman, Eddie Murphy ja Magic Johnson olivat myös tuolla videolla. Ensimmäinen Jackson-koreografiani oli Michaelin vuoden 1993 esiintyminen American Music Awards -tapahtumassa, jossa hän esitti Dangerous-kappaleen, Payne kertoo Staralle.

Travis Payne tapasi aikoinaan Jacksonin, kun hän pääsi Janet Jacksonin Rhythm Nation 1814 -kiertueen tanssijaksi. Työsuhde popparin laulajasiskon kanssa ajoi miehet väistämättömään kohtaamiseen, josta syntyi vuosien mittainen syvä ystävyys. Stara pyysi koreografia kuvaamaan miljoonien fanien ihailemaa tähteä viidellä sanalla, ja perustelemaan sitten valintansa.

– Nero kykynsä, lahjojensa ja älykkyytensä takia. Profeetta, koska hän oli myötätuntoinen visionääri, joka omistautui tälle planeetalle. Idoli, hänen uskomattoman kansainvälisen suosionsa, voimansa ja vaikutuksensa takia. Oppi-isä, koska hän jakoi kanssani niin paljon omaa viisauttaan vuosien saatossa. Ystävä, koska hän näytti aina rakkautensa ja sai minut tuntemaan oloni rakastetuksi, summaa Travis Payne.

Palkittu koreografi vertaa työskentelyä popin kuninkaan kanssa viihdebisneksen yliopistossa opiskeluun. Hän kertoo, että tässä koulutuksessa ”tohtorin arvonimen” saaminen vaati jatkuvaa yksityiskohtien huomioimista ja innovatiivista otetta omassa työskentelyssä. Mies kehuukin Cirque du Soleil -tanssiryhmää siinä, miten he ovat ottaneet omakseen Jacksonin kuuluisat tanssikoreografiat.

– Cirque du Soleil on aina ollut live-esiintymisen eturintamassa aivan kuten Michaelkin. Olen kuvitellut pääseväni työskentelemään ryhmän kanssa siitä lähtien, kun näin Mystère-show’n Las Vegasissa 12 vuotta sitten. Monet kokoonpanot eivät pysty viemään projektia alusta loppuun samalla tavalla ryhmän sisäisesti kuten he.

”En voi vieläkään ymmärtää mitä tapahtui”

Travis Payne oli läsnä kunnioitetun artistin elämässä tämän viimeisinä vuosina, sillä hänet palkattiin vuonna 2009 koreografiksi This Is It -konserttisarjaan. Lontoon O2-areenalla järjestettäväksi suunniteltu loppuunmyyty 50 konsertin sarja ei koskaan toteutunut, koska sen päätähti menehtyi 18 päivää ennen ensimmäistä keikkaa.

– This Is It oli unelmien täyttymys meille kaikille. Niin moni asia siinä projektissa muutti elämääni. Tehtävän vastuullisuus, loputtomat työtunnit, tapaamiset ja harjoitukset olivat mahtavia. Rakastin projektia, kun teimme sitä, enkä voi vieläkään ymmärtää mitä tapahtui, tunnustaa koreografi.

Michael Jackson kuoli 25. kesäkuuta vuonna 2009. Hän menehtyi losangelesilaisessa Ronald Reagan UCLA Medical Center -sairaalassa propofol-unilääkkeen yliannostukseen ja siitä seuranneeseen sydämenpysähdykseen. Tieto poptähden kuolemasta laukaisi suoranaisen kaaoksen, jossa koko maailma tuntui vaipuvan yhteiseen suruun.

Jacksonin elämäntarinaa kerrattiin medioissa, internetsivustot kaatuivat ja televisiosta näytettiin surevia fanimassoja. Pian nousivat myös spekulaatiot tähden kuolemaan johtaneista syistä. Travis Payne muistelee popparin kuolemaa edeltänyttä aikaa.

– Minusta tuntui, että Michael oli järkyttävän paineen alla, koska hän halusi luoda täydellisen show’n. Hän halusi käyttää esitystä myös kanavana, jolla voisi parantaa omalta osaltaan maailmaa. Päivät olivat pitkiä ja kukaan meistä ei nukkunut paljon, mutta olimme onnellisia, kun saimme olla osa tärkeää työtä.

Moni olisi varmasti halunnut olla kärpäsenä katossa, kun miljoonien ihmisten ihannoima idoli eli viimeistä päiväänsä This Is It -harjoitusten merkeissä. Saattaa olla, että vain paikalla olleet voivat todella aistia tilanteessa vallinneen tunnelman. Payne luonnehti kuitenkin Michaelin viimeistä harjoituspäivää Staralle.

– Olimme viimeistelleet show’n valmiiksi, ja meidän oli tarkoitus olla Lontoossa Euroopan harjoituksia varten kahdeksan päivän päästä. Michael oli tyytyväinen, ja olimme kaikki innoissamme ja valmiita lähtemään. Kun olimme sinä iltana lähdössä kotiin, kerroin Michaelille rakastavani häntä. Hän sanoi, että rakastaa minua enemmän. Se oli siinä, kertoo tähtikoreografi.

”Aivan turtana Michaelin muistotilaisuudessa”

Maailma pääsi hiljentymään surunsa äärelle, kun poptähden muistotilaisuus lähetettiin 7. kesäkuuta 2009 maailmanlaajuisesti television ja internetin välityksellä. Hollywood-tähtiä vilisseessä tilaisuudessa oli läsnä myös laulajan faneja. Michaelin monivuotisena ystävänä Travis Paynelle annettiin vastuu tilaisuuden koreografian luomisesta.

– Muistan olleeni aivan turtana Michaelin muistotilaisuudessa. Uskon, että kielsin tuolloin tapahtuneen vielä täysin. Se oli surullisimpia päiviä elämässäni. Michaelin perhe, media ja koko maailma todisti jotain todella traagista. Se oli aika kaukana siitä mahtavasta produktiosta, jota olimme suunnitelleet esitettäväksi O2-areenalla.

Fanit ovat päässeet seuraamaan kuuluisan konserttisarjan tekoprosessia vuoden 2009 lokakuussa julkaistulta This Is It -dokumenttivideolta, jossa nähdään musiikillinen maestro työssään. Videomateriaalilla voi nähdä Jacksonin kappaleiden harjoitusversioita, lavasuunnittelua ja koko produktioryhmän yhteistä työskentelyä. Maailmanlaajuisesti 260 miljoonaa dollaria tuottanut elokuva on kaikkien aikojen menestynein konserttidokumentti.

– Michael dokumentoi aina luovat projektinsa. Se oli hänen tapansa niin kauan kuin työskentelimme yhdessä. Pystyimme sen avulla tutkimaan materiaalia ja työstämään parempia ideoita. Pysyimme myös vauhdissa, minkä kautta suuri osa ideoistamme syntyikin. Monet ihmiset päättivät harjoitusmateriaalin julkaisemisesta, ja minun mielestäni se oli hyvä idea, jotta fanit näkisivät, mitä hän oikein suunnitteli.

Michael Jackson on jäänyt kuolemansa jälkeenkin voimakkaasti elämään populaarikulttuuriin, eivätkä fanit ole unohtaneet idoliaan. Flash mob -tapahtumat, musiikki-ikonin tanssiaskeita ylistävät verkkovideot ja radiossa soivat ikivihreät kappaleet todistavat, että muisto popin kuninkaasta elää kirkkaana ihmisten mielissä. Tähtikoreografi jakoi myös rakkaimman muistonsa suomalaisen yleisön kanssa.

– Rakastin aina sitä, että sain olla toinen ”mies peilissä”, kun minä ja Michael tanssimme ja teimme luovaa työtä yhdessä, kertoo Travis Payne Staralle haastattelun lopuksi.

Anna Poikkimäki