Elokuu oli sateinen – silti keskivertoa lämpimämpi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Elokuu 2023 oli paitsi sateinen, myös tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan pohjoisen 13 asteesta maan eteläosan vajaan 18 asteen välillä. Suurin poikkeama keskilämpötilassa oli Lapissa, jossa se oli noin kaksi astetta.

Kilpisjärvellä kesä oli paikkakunnan mittaushistorian lämpimin. Suuressa osassa maata keskilämoötila oli 0,5-1 astetta tavanomaista korkeampi. Hellettä oli touko-elokuussa jossain päin Suomea 40 päivänä. Elokuun pitkän ajan keskiarvo on 36 hellepäivää. Hellepäiviä oli lännessä hieman keskiarvoa enemmän, idässä vähemmän.

Maan länsiosassa ja Lapissa satoi monin paikoin 1,5-2-kertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Eniten satoi alustavien tietojen mukaan Hangon Tvärminnen asemalla, jossa vettä tuli kuukaudessa jopa 212,4 millimetriä.

Suurin tilastoitava vuorokauden sademäärä oli Savonlinnan Savonrannassa 13. elokuuta tullut 92,5 millimetriä. Sateista huolimatta kesä jäi melko vaisuksi ukkosen puolesta. Maasalamoita paikannettiin elokuun loppuun mennessä 72 000, kun pitkän ajan keskiarvo on noin 130 000 salamaa.