Uudet perunat eli varhaisperunat ovat rakastettu ja oleellinen osa suomalaista kesäkeittiötä. Tänä vuonna perunasadosta odotetaan laadukasta. Tästä kiitos kuuluu vaihtelevalle kevätsäälle.
Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain lämpimiensäiden vuoksi. Kevään viileä jakso hidasti kasvua, mutta sato etenee normaalissa aikataulussa. Pitkä ja tasaisen viileä kasvukausi enteilee Maa- ja metsätaloutuottajain keskusliiton mukaan varhaisperunalle jopa erityisen hyvää laatua.
– Tällaiset olosuhteet antavat odottaa erinomaista makua ja rakennetta. Toki paikalliset sääolot voivat aiheuttaa jonkin verran satovaihteluita, kertoo perunantuottaja Pontus Franzén tiedotteessa.
Sadonkorjuu aloitettiin perinteiseen tapaan ensimmäisenä Varsinais-Suomen rannikko- ja saaristoalueilla. Kesäkuun alussa perunaa aletaan nostamaan laajalti jo eri puolilla maata. Suomalaisen varhaisperunan tunnistaa muun maussa ohuesta ja helposti irtoavasta kuoresta, makeasta, raikkaasta ja miedosta mausta sekä täyteläisestä ja napakasta suutuntumasta.