Syötkö ostereita tai parapähkinöitä? Ruokavirastolta varoitus

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Ruokavirasto on päivittänyt turvallisen käytön ohjeitaan. Ohjeissa neuvotaan, kuinka esimerkiksi mahdollisesti haitallisia aineita sisältäviä elintarvikkeita suositellaan käytettäväksi. Uudistukset koskevat parapähkinöitä, ostereita ja juustoja.

Parapähkinöitä suositellaan syömään enintään 2-3 päivässä. Pienille lapsille parapähkinöille ei suositella ollenkaan, 4-10-vuotiaille korkeintaan yhtä pähkinää päivässä ja 11-14 vuotiaille korkeintaan kahta pähkinää päivässä. Parapähkinät sisältävät seleeniä, jonka liikasaanti voi aiheuttaa myrkytyksen.

Ostereita suositellaan uudessa ohjeissa käyttämään vain kuumennettuna. Ostereita tulisi kuumentaa kauttaaltaan vähintään 90 asteen lämpötilaan vähintään kahden minuutin ajan. Raakoina syödyissä ostereissa voi piillä norovirustartunnan riski.

Pastöroimattomasta maidosta valmistettuja erittäin kovia juustoja, kuten Parmigiano Reggianoa ja Grana Padanoa, voidaan syödä sellaisenaan. Muut pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot suositellaan edelleen kuumennettaviksi. Suositus koskee raskaana olevia, vanhuksia, vastustuskyvyltään heikentyneitä ja lapsia.