Suomen MTV-äänestyksen tulosta epäillään

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme viime viikolla kuinka suomalainen Deep Insight -yhtye voitti MTV Europe Music Awards -gaalan yleisöäänestyksen Paras suomalainen esiintyjä -kategoriassa. Tämä siitä huolimatta, että vastassa olivat Apulanta, Cheek, Disco Ensemble ja Happoradio.

Tulosten julkistamisen jälkeen sekä yhtyeiden fanit että musiikkialan ammattilaiset kyseenalaistivat ilmoitetun äänestystuloksen. Tapaus oli yksi kuumista puhenaiheista myös viime viikonloppuna Tampereella järjestetyssä Musiikki & Media -ammattilaisseminaarissa.

Musiikkiväki oli lähes yksimielistä siitä, että Deep Insight -yhtyeen voittaminen oli äärimmäisen epätodennäköistä ilman kommervenkkejä, koska erityisesti Cheek ja Apulanta ovat huimasti sitä suositumpia kaikilla mahdollisilla mittareilla. Erityisesti fanien määrässä mitattuna, mikä on yleisöäänestyksessä kaikkein olennaisin seikka.

Viihdelehti Stara on nyt saanut haltuunsa hieman dataa äänestyksessä mukana olleiden yhtyeiden ja artistien fanimäärissä internetin sosiaalisissa medioissa ja listamenestyksistä musiikkilistoilla. Erot ovat huimia, ja kaikilla listoilla Deep insight menestyi selvästi heikoimmin.

FacebookApulanta 14.490 faniaCheek 11.148 faniaDisco Ensemble 5.820 faniaHapporadio 4.669 faniaDeep Insight 1.154 fania

IRC-GalleriaApulanta 12.233 faniaCheek 11.213 faniaDisco Ensemble 6.679 faniaHapporadio 2.191 faniaDeep insight 993 fania

Yhtyeiden suosiosta kertovat karua kieltään myös muut tilastot. Deep Insight -yhteellä ei nimittäin löydy lainkaan sijoitusta Suomen virallisella latauslistalla, kun Apulannan Viisaus ei asu meissä -singlellä on listaviikkoja 23, Cheekin Liekeissä-singlellä 28 viikkoa, Disco Ensemblen Bad Luck -singlellä yksi viikko ja Happoradion Puhu äänellä jonka kuulen -singlellä 29 viikkoa.

Suomen virallisella albumilistalla Deep Insightin tuorein albumi Sucker For Love viihtyi vain yhden viikon. Sen sijaan Apulannan Kuutio on ollut listalla 43 viikkoa, Cheekin Jare Henrik Tiihonen 21 viikkoa, Disco Emsemblen Magic Recoveries 14 viikkoa ja Happoradion Kaunis minä 27 viikkoa. Näiden tulosten valossa ei ole ihme, että Deep Insightin voitto yleisöäänestyksessä on kyseenalaistettu.

Deep Insight kilpailee Suomen äänestyksen voittonsa myötä 21 muun artistin kanssa Best European Act -palkinnosta. Äänestys on käynnissä nyt ja jatkuu 2. marraskuuta asti, jolloin viisi eniten ääniä saaneet ehdokkaat paljastetaan. Palkinnon voittaja julkistetaan suorassa lähetyksessä Europe Music Awards -gaalasta 5. marraskuuta.