Mitä ihmettä? Suomi maksaa pakolaisten lennot – mutta ei omien kansalaistensa evakuointilentoja

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pohjois-Afrikassa meneillään olevat levottomuudet ovat nousseet otsikoihin ympäri maailmaa, ja monien muiden maiden tavoin myös Suomen valtio on lähettänyt lentokoneen evakuoimaan suomalaisia kotiin Egyptistä. Lento lähtee Kairosta kohti Suomea tänään kello 16.00, ja Helsinkiin lento saapuu noin iltayhdeksän aikaan.

Evakuointilennon kovaa hintaa on ihmetelty nyt myös julkisuudessa. Tiedotusvälineet kertoivat eilen, että suomalaiset joutuvat maksamaan evakuointilennoistaan noin 400 euroa, jonka ulkoministeriö on katsonut kohtuulliseksi. Tieto hinnasta on aiheuttanut kovasti ihmetystä, sillä monien mielestä se asettaa suomalaiset jopa pakolaisia heikompaan asemaan.

Asiasta käydään parhaillaan kiivasta keskustelua verkossa. Hintaa on keskusteluissa puolusteltu muiden muassa sillä, että osa evakuoitavista on ulkomailla asuvia ulkosuomalaisia, jotka eivät maksa veroja Suomeen. Merkittävä osa matkustajista on kuitenkin alueella lomailevia suomalaisia omatoimimatkailijoita.

Vain muutama kuukausi sitten, viime elokuussa, Aamulehti uutisoi Suomen valtion maksaneen kuudensadan somalipakolaisen lennättämisen Suomeen perheenyhdistämisten yhteydessä. Yhden tällaisen lennon hinta on lehden mukaan noin tuhat euroa, joten somalien lennätykset maksoivat suomalaisille veronmaksajille vuodessa 600.000 euroa. Samalla rahalla lennätettäisiin nyt Kairosta kotiin noin 1.500 suomalaista seitsemällä eri lennolla.