Urheilutähdelle rajut syytökset – voi menettää Tour de France -voittonsa

Urheilu Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maailmanhistorian menestyksekkäimpiin pyöräilijöihin lukeutuva Lance Armstrong on vuosien varrella tullut tutuksi myös viihteen saralla, sillä hän oli vuosina 2005 – 2006 kihloissa poptähti Sheryl Crow’n kanssa.Nyt ammattiurheilija on saanut niskaansa rajut dopingsyytteet.

The Washington Post -lehti kertoo, kuinka Yhdysvaltojen antidoping-järjestö USADA on nostanut viralliset syytteet erittäin menestyksekästä pyöräilijää vastaan. Syytteen mukaan Armstrong olisi peitellyt vuodesta 1998 vuoteen 2011 dopingin käyttöään. Pyöräilijä on koko uransa aikana saanut vastata syytöksiin dopingin käytöstä, vaikkei hän ole koskaan jäänyt kiinni suoritusta parantavien aineiden käytöstä.

– En ole koskaan käyttänyt huumeita, ja toisin kuin monet minua siitä syyttävät, olen kilpaillut kestävyysurheilijana 25 vuotta ilman yhtäkään piikkiä suorituksissani, läpäissyt yli 500 huumetestiä, Armstrong selittää julkaisemassaan lausunnossa.

Vaikka USADA ei voikaan nostaa rikossyytteitä urheilijoita vastaan, se voi vetää takaisin urheilijoiden voittamat tittelit ja palkinnot. Tämä tarkoittaa sitä, että jos Armstrong tuomittaisiin dopingin, kuten EPOn tai verensiirtojen käytöstä, hän voisi menettää kaikki huikeat seitsemän Tour de France -pyöräilykilpailun voittotitteliään. Pyöräilyuransa jälkeen mies on häikäissyt triathlon-kilpailuissa. Tämäkin voidaan kuitenkin viedä Armstrongilta, sillä USADA voi langettavalla dopingtuomiolla estää miehen kilpailemisen triathloneissa.

Seitsemänkertainen Ranskan ympäriajon voittaja on urallaan vilahtanut myös monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hänet nähtiin taannoin muiden muassa Boltsit pelissä -elokuvassa. Lance Armstrongin ystäväpiiriin kuuluu lukuisia Hollywood-tähtiä, kuten näyttelijät Matthew McConaughey ja Jake Gyllenhaal.