Tuore tutkimus paljasti: ”Sukupuolten väliset erot roskaa”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Vanhan käsityksen mukaan miehet ja naiset eroavat toisistaan monin tavoin. Näitä asioita on yritetty eritellä esimerkiksi elämäntapaoppaissa, kuten John Grayn legendaarisessa Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta -teoksessa.

Uusimman amerikkalaistutkimuksen mukaan molemmat sukupuolet näyttäisivät pohjimmiltaan olevan samalta planeetalta. Rochesterin yliopiston tutkijat haastattelivat yli 13.300 yksilöä. Ihmisiltä kysyttiin sukupuolistereotypioista, ja miten ne sopivat heidän elämäänsä.

Suurimmassa osassa tapauksista sukupuolten välillä oli hyvin vähän eroja. Miehet nauttivat esimerkiksi yhtä paljon tunteellisten televisiodraamojen katselusta kuin kauniimpi sukupuoli. Naiset taas tunsivat kiinnostusta matematiikkaan, vaikka sitä on perinteisesti pidetty miesten hallitsemana aihealueena.

Emotionaalisella tasolla naisilla ja miehillä oli myös hyvin samanlainen näkemys ihmissuhteista. Tutkijoiden mukaan ihmisten on esimerkiksi eron kynnyksellä turha syyttää partneria tämän sukupuolisista ominaisuuksista. Homoparit riitelevät nimittäin aivan samoista asioista kuin heterot.

– Vaikka oma partneri vaikuttaisi kuinka erikoiselta, hänen sukupuolensa on vain pieni osa ongelmaa. Stereotypioihin kiinnittyminen estää ihmistä tarkastelemasta omaa kumppania yksilönä. Ongelmat eivät synny sukupuolesta vaan ihmisluonnosta, kertovat tutkijat Daily Mail -sivustolle.

Tutkijoiden mukaan sukupuolten erot johtuvat suurimmaksi osaksi kasvatuksesta. He löysivät silti joitain eroavaisuuksia miesten ja naisten kiinnostuksen kohteista. Naisia kiinnostivat esimerkiksi enemmän kosmetiikkatuotteet ja kutominen. Miehet taas tunsivat vetoa nyrkkeilyyn ja pornon katseluun.