Tutkimus vahvisti: Naiset näkevät enemmän kuin miehet

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Naiset ovat usein väreihin liittyvissä asioissa tarkempia kuin miehet. Ei ole nimittäin yhdentekevää, ostetaanko kotiin purppuran, retliinin vai lilan väriset verhot. Siis verhot, jotka ovat sävyltään monen miehen mielestä yksinkertaisesti vain violetit. Nyt tähän asiaan on selvinnyt tieteellinen syy.

Newyorkilaisen korkeakoulun tekemän tutukimuksen mukaan naiset erottavat eri värisävyt miehiä paremmin. Kun mies näkee edessään esimerkiksi vihreän, on se hänelle usein pelkkä vihreä, kun taas nainen huomioi vihreän värin usein taittuvan sävyltään enemmän joko keltaiseen tai siniseen. Tutkimuksessa väläyteltiin jopa vaihtoehtoa, että naiset ja miehet näkevät värit kokonaan erilaisina.

Tiedemies Israel Abramov on tutkinut ihmisten näkökykyä lähes 50 vuoden ajan. Hän uskoo, että syy naisten tarkempaan värinäköön liittyy naisten luonnolliseen viettiin toimia pesänrakentajana ja ruoan laittajana – aikoinaan hyvä värinäkö auttoi erottelemaan esimerkiksi syötäväksi kelpaavat kasvit.

– Ero on pieni, mutta kuitenkin tarpeeksi selkeä, jotta naisten voidaan sanoa erottavan enemmän eri sävyjä, hän kertoo Daily Mailille.

Testi tehtiin yli 16-vuotiaille vapaaehtoisesti osallistuneille naisille ja miehille. Testattaville näytettiin erilaisia kuvia, joiden värejä heidän tuli arvioida. Naiset huomasivat erityisesti kuvissa olevat pienet sävyerot. Mutta ei kaksilahkeisten tuloskaan täysin mönkään mennyt, sillä tutkimuksen mukaan miehet pystyivät arvioimaan liikkuvien kohteiden värit naisia paremmin.